Regimkritiska demonstranter i Hongkong med Nalle Puh utklädd till kejsare, en symbol för president Xi Jinping. Regimen är känslig för kritik och nalle Puh har utsatts för censur. Arkivbild från i mars i år.
Regimkritiska demonstranter i Hongkong med Nalle Puh utklädd till kejsare, en symbol för president Xi Jinping. Regimen är känslig för kritik och nalle Puh har utsatts för censur. Arkivbild från i mars i år.

När Kina mullrar tiger svensken

När Kina kritiserar svensk polis för hur kinesiska turister behandlas i Stockholm möts det av svensk tystnad från regering, turistbransch och bedömare.

ANNONS
|

Statliga medier i Kina blåste i veckan som gått upp avvisningen av kinesiska turister från ett vandrarhem i Stockholm, och landets ambassadör till Sverige krävde en svensk ursäkt för polisens behandling.

Men medan det mullrade från Peking var det desto tystare från såväl det officiella Sverige som oberoende bedömare här.

"Så länge det här är en aktuell diplomatisk fråga, väljer vi att inte kommentera i nuläget", skrev exempelvis Visit Sweden till TT. Bolaget ägs gemensamt av svenska staten och turistbranschen och marknadsför utomlands Sverige som turistdestination.

Även det svenska utrikesdepartementet var tyst och flera experter ville inte bli citerade, inte ens anonymt.

ANNONS

- Det är ett väldigt vanligt fenomen i Sverige och världen, bland myndigheter, forskare, journalister och företag. De är rädda för repressalier, säger Jojje Olsson.

Gui Minhai

Under fredagen uttalar sig till slut utrikesminister Margot Wallström för TT, då hon hänvisar till att saken är "ur världen" nu.

Olsson har bland annat skrivit en bok om fallen med Kinas gripanden, eller kidnappningar, av människorättsaktivisten Peter Dahlin och den ännu fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Företag fruktar att gå miste om affärer på jättemarknaden, forskare att inte få visum till Kina, journalister på plats är rädda att bli utslängda, säger Olsson.

Enstaka bedömare bekräftar – anonymt – för TT risken att straffas av Kina om man uttalar sig. De vill inte heller störa det känsliga fallet Gui Minhai.

Nalle Puh

Enpartistaten anses allmänt ha blivit ännu hårdare mot kritiker sedan Xi Jinping blev president 2013. Den stoppar till och med sökningar om Nalle Puh på nätet och den kommande filmen "Christoffer Robin och Nalle Puh" – troligen för att regimkritiker skämtar om att björnen liknar presidenten.

ANNONS

I år spås fler än 150 miljoner kineser turista utomlands. 2016 spenderade de över 200 miljarder kronor på sina utlandsresor, dubbelt så mycket som tvåan amerikanerna, enligt FN-statistik. Med andra ord är de en stor inkomstkälla för många av de länder de åker till, särskilt de asiatiska som får de flesta besöken.

Turism en maktfaktor

Därmed blir de kinesiska turisterna också en maktfaktor och ett diplomatiskt vapen. Att turister blir slagträ i Kinas relationer med omvärlden är typiskt, påpekar Olsson.

- Sverige har satsat på att locka kinesiska turister men man kan fundera på om det är en klok strategi. Det gör Visit Sweden sårbart.

Den kinesiska turismen ökar snabbt i Sverige. Gruppen är den nionde största sett till antalet övernattningar, 365000 i fjol, en ökning med 13 procent på bara ett år enligt Statistiska centralbyrån.

När Visit Sweden ombeds kommentera uppgifterna i denna artikel blir svaret: "Vi har generellt sett ingenting emot att prata om turism från Kina eller någon annan av våra utlandsmarknader, men har valt inte kommentera medan detta är en diplomatisk fråga".

ANNONS

TT

Fakta: Största turistnationaliteterna

Tio största utländska turistnationaliteterna i Sverige 2017, sett till antal övernattningar:

Källa: SCB

ANNONS