Magnus Berggren, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Uppsala, framhåller att det i narkotikafall finns svårigheter att utreda vållande till annans död. Arkivbild.
Magnus Berggren, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Uppsala, framhåller att det i narkotikafall finns svårigheter att utreda vållande till annans död. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mystiska dödsfall svåra att brottsutreda

Fem ungdomar med anknytning till Värmland har under den senaste tiden avlidit under oklara omständigheter. Chansen att kunna döma någon för brott bedöms dock som små.

ANNONS
|

Polisen i Värmland har uppgett att man misstänker att dödsfallen är narkotikarelaterade, i ett fall har polisen inlett en förundersökning om vållande till annans död, rapporterar SVT Nyheter

Men enligt Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala, kan det bli svårt att bevisa att den som sålt narkotikan också orsakat dödsfallet.

– Exempelvis kan man tänka sig en kombination av narkotika och alkohol, och vad det har för betydelse för dödsfallet, säger han till SVT Nyheter.

Det är också svårt att bevisa att handlingen varit "oaktsam":

– Det kan vara svårare att visa på oaktsamhet, det vill säga "jag har försett personen a med preparatet b men inte med preparatet c, men personen a har tagit båda". Det finns massor med komplikationer, säger Magnus Berggren.

ANNONS

Enligt SVT Nyheter har endast två tidigare liknande fall resulterat i en fällande dom.

ANNONS