Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personal från Trelleborgs kommun sanerade på onsdagen stranden vid Beddingestrands naturreservat, öster om Trelleborg, från mystiska bollar som i veckan flutit i land. Bollarna är något större än en pingisboll, och kommunen gör bedömningen att bollarna inte är farliga på något sätt.

Mystiska bollarnas gåta ännu olöst

Frigolit på insidan och ett vitt, paraffinliknande täcke på utsidan – massor av mystiska bollar har spolats upp vid Beddingestrand på den skånska sydkusten. Kommunen har en teori om att det kan vara ballast eller emballage från ett fartyg.

Allmänheten hörde av sig om konstiga bollar, som flutit upp på strandkanten i Beddingestrand, vid 10-tiden på tisdagen och snabbt var kommunen på plats med handskar och sopsäckar.

- Vi åkte dit direkt för att kolla vad det är, göra en första bedömning och försöka avgöra om det är något farligt, säger Lyudmila Frandsen, till TT.

När TT:s fotograf möter Nils Erik Persson och Kent Gadd, från Trelleborgs kommuns parkavdelning, dagen därpå fylls svarta säckar med bollar. De uppskattar det till ett tusental insamlade bollar – något större än pingisbollar.

Stranden har nu rensats från bollar som totalt fyller fem och en halv sopsäckar, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Lätta men starka

Efter ett ivrigt googlande är miljöavdelningens teori att bollarna använts för att stabilisera lasten på ett fartyg.

- De är lätta, men det är frigolit i dem så de är samtidigt jättehårda och ganska starka, säger Lyudmila Frandsen.

Miljöavdelningen misstänker att något gått sönder på ett fartyg och att bollarna då hamnat i havet.

- Vi fortsätter fundera. Det är svårt att räkna ut vilket fartyg som kan ha släppt ut dem, då det kan ha tagit några dagar för dem att komma i land, säger hon.

Sjöfartsverket vet inte heller med säkerhet vad bollarna är.

- En gissning är att det kan vara material som hört till fiskeredskap. Klart är att de inte utgör någon fara för sjötrafiken, säger Daniel Lindblad, pressansvarig.

Kustbevakningen är underrättad om bollarna, men vet inte heller vad det rör sig om.

Använde hammare

Häromåret flöt paraffinklumpar upp på stränder i området, men det är fråga om något annat den här gången. Nu är det perfekt formade bollar, inte klumpar i olika storlekar.

- Efter att ha plockat bollar med handskar började vi sedan känna på det vita för att se vad det är, vi skrapade med naglarna och det såg ut som tvål ungefär. Men det har inte tvålens egenskap, säger Lyudmila Frandsen och förklarar att man därför tror att det kan var paraffin.

Och snabbt fick de en uppfattning om vad som finns inuti bollarna.

- Vi knäckte bollarna med en hammare, då förstod vi att det inte är något farligt utan frigolit.