Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten. Arkivbild.

Myndigheten: Sluta med onödig pensionsoro

Gå inte omkring och oroa dig över pensionen i onödan. Det är ett råd som Sten Eriksson vid Pensionsmyndigheten vill förmedla. Han anser att en förklaring till oron är oseriösa företag.

Många svenskar är oroliga för sin pension. Det syns bland annat i Pensionsmyndighetens undersökningar som visar att omkring en fjärdedel oroar sig över pensionen. Men Sten Eriksson, kommunikationschef vid myndigheten, säger att många gör det i onödan.

- Man går omkring med en läskig känsla inom sig. "Det är något som jag har glömt, jag måste göra en massa val kring pensionen", tänker många. Men jag har goda nyheter, det behöver du inte!

Ensidigt fokus

Han säger att de viktigaste delarna som avgör pensionen inte sällan glöms bort i den offentliga diskussionen. Han pekar på det som han beskriver som oseriösa företag. Företag med, enligt honom, ett ensidigt fokus på det privata sparandet.

- Det är inte seriöst när företag går ut med information som säger att 1: jättemånga är oroliga över sin pension, 2: folk måste spara, gärna i vår produkt, och 3: påstår att Pensionsmyndigheten underdriver behovet av eget sparande.

Sten Eriksson säger att det viktigaste är att du arbetar och betalar skatt, samt att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Mer behöver du inte göra, tycker han.

- Är du inte intresserad av att välja fonder i premiepensionen eller tjänstepensionen, gör inte det. De förval som finns är bra.

Pensionsprognos

I stället poängterar han vikten av medvetna beslut. Det bästa, säger han, är att göra en prognos på exempelvis minpension.se, som visar hur pensionen blir utifrån din situation.

- Den ger ett underlag så du själv kan bestämma vad du vill göra. Tycker du inte det räcker så kan du välja att antingen jobba ett extra år, eller så kan du spara själv. Men då är det du som fattar beslutet, inte något företag och inte Pensionsmyndigheten heller för den delen.