Folkhälsomyndigheten uppskattade inte den EU-rapport som visar att förtroendet för MPR-vaccinet är lägst i Sverige inom hela EU.
Folkhälsomyndigheten uppskattade inte den EU-rapport som visar att förtroendet för MPR-vaccinet är lägst i Sverige inom hela EU.

Myndighet satte vaccinrapport i halsen

Gör om, gör rätt! Nu kräver Folkhälsomyndigheten att den rapport som visar att svenskarna har lägst förtroende för mässlingsvaccinet i hela EU görs om.

ANNONS
|

Svenskarnas förtroende för vaccination mot röda hund, mässling och påssjuka (MPR) är lägst i hela EU. Snittet i EU ligger på 80 procent, men i Sverige anser bara drygt hälften av invånarna att vaccinet är säkert eller viktigt.

Det visade i alla fall den studie som gjorts av EU-kommissionen och som presenterades i förra veckan – något som fick experterna på Folkhälsomyndigheten att sätta i vrångstrupen. Inte minst eftersom Sverige har bland den högsta täckningsgraden av detta vaccin i hela unionen. Vid den senaste mätningen var 97 procent av alla barn födda 2015 vaccinerade och i flera år har andelen vaccinerade legat stadigt över 95 procent, den gräns som är önskvärd för att en så kallad gruppimmunitet mot dessa sjukdomar ska uppstå.

ANNONS

Flera fel

- Det går inte ihop med ett så lågt förtroende och samtidigt så hög täckningsgrad, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Därför anser Folkhälsomyndigheten att den svenska delen av rapporten bör göras om, uppger Läkemedelsvärlden.

- Vi har varit i kontakt med forskargruppen och de säger själva att de kommer att skicka ut frågan på nytt, säger Adam Roth.

TT: Men anser ni att rapporten bör göras om bara för att ni inte fick det svar ni önskade, eller för att rapporten är felaktig?

- Vi har hittat flera felaktigheter i hur man har samlat in, analyserat och tolkat data. Bland annat felaktigheter i formuleringar och översättningar.

ANNONS

Farlig "information"

Till exempel, säger han, fick svenskarna en fråga om "MMR-vaccinet", varpå 35 procent uppgav att de inte vet om det är viktigt eller säkert.

- Men vaccinet heter inte MMR i Sverige, utan MPR eller oftare bara "mässlingsvaccinet" alternativt "18-månadersvaccinet", säger Adam Roth.

I dag, säger han, vill föräldrar allt oftare ha information om de vacciner som deras barn får.

- Det är positivt, men då är det viktigt att föräldrarna får tillgång till rätt information. Man ska inte underskatta betydelsen av att det sprids felaktigheter kring vaccinationsprogrammen, säger Adam Roth.

TT

Fakta: Mässling då och nu

Fram till 1980-talet insjuknade flera tusen svenskar i mässling, men sjukdomen har blivit ovanlig sedan den infördes i barnvaccinationsprogrammet. Första dosen ges vid 18 månaders ålder, i ett kombinationsvaccin tillsammans med röda hund och påssjukan (MPR). Andra dosen ges i årskurs ett eller två.

I världen dör 134200 personer i sjukdomen varje år. Mässlingen är en av de främsta orsakerna till dödsfall bland barn. Vaccinationer – i dag får 85 procent av världens barn vaccinet – har dock fått dödsfallen att falla med 79 procent mellan 2000 och 2015.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

ANNONS