När myggan inte kan känna doften av svett får den svårt att hitta människor att bita, enligt en ny studie. Arkivbild.
När myggan inte kan känna doften av svett får den svårt att hitta människor att bita, enligt en ny studie. Arkivbild.

Mygg lockas av svettiga personer

Du har grävt i trädgårdslandet, eller varit ute på en joggingrunda, och sätter dig för att pusta ut. Plötsligt är du omringad av surr och känner små svidande hugg när myggorna attackerar. Känns det bekant? Inte konstigt. Forskare har slagit fast att myggor dras till svettiga personer.

ANNONS
|

- När myggorna känner doften av en svettig kropp så vet de att de har hittat en människa, säger Marcus Stensmyr, universitetslektor vid Biologiska institutionen på Lunds universitet.

Han är en av sju forskare som tillsammans har studerat gulafeber-myggan och en doftreceptor på dess antenn. Den aktuella myggarten biter bara människor och kan vara bärare av bland annat zikavirus och dengufeber.

ANNONS

- Förmodligen hjälper doften av svett myggan att svara på frågan "okej, är det här en björn, en människa eller något annat däggdjur?", säger Marcus Stensmyr.

"Minskade radikalt"

Han förklarar att myggans luktsinne kan delas in i två delar, där man tidigare har fokuserat på – och kunnat blockera – den ena delen utan större resultat. Nu har man i stället lyckats slå ut den lite mindre delen och det verkar ge större resultat.

- När vi gjorde det försvann i princip deras förmåga att hitta oss, eller åtminstone minskade den radikalt, säger han.

Den aktuella delen av luktsinnet upptäcker framför allt fettsyror, som är en viktig komponent av svett.

- När deras förmåga att hitta mänsklig svettlukt försvann så försvann också deras förmåga att hitta människor, säger Stensmyr.

ANNONS

Effektivare myggmedel

Nu är målet att hitta de specifika doftreceptorer som myggor använder för att hitta oss människor, därefter hoppas man kunna ta fram ett ämne som specifikt blockerar de aktuella receptorerna.

- Kort och gott kan vi ta fram mer effektiva sätt att hålla myggor borta, att försvåra för dem att hitta oss.

I väntan på det som kan bli frukten av forskningen är tipsen till den som vill slippa bett enkla:

- Använda myggmedel, stanna kvar inomhus och i den mån det är möjligt ha täckande kläder, säger Marcus Stensmyr.

TT

ANNONS