Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalar inför EU-valet på Lilla torg i Malmö.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalar inför EU-valet på Lilla torg i Malmö.

Mycket som står på spel i valspurten

Valdagen närmar sig. Politikerna trappar upp sina kampanjer för att få så stort stöd som möjligt i valet där få svenskar röstar och många fortfarande är osäkra.

ANNONS

Mer EU? Lagom EU? Grönare EU? Politikernas kampanjande har intensifierats i takt med att valet till EU-parlamentet, där runt hälften av svenskarna struntade i att lägga sin röst förra gången, kryper närmare.

Under lördagen kampanjar Centerns partiledare Annie Lööf på Kungsportsplatsen i Göteborg där hon pratar med partikamrater och väljare.

- Det är så mycket som står på spel. Det är ett ödesval för klimatet, och för miljön, säger hon under en utfrågning inför publiken på valmötet.

ANNONS

Lööf och EU-kandidaten Fredrick Federley avslutar sedan dagen med utfrågning i Stockholm.

"Kampanjar in i det sista"

Vänsterpartiets kandidat Malin Björk spurtar tillsammans med partiledaren Jonas Sjöstedt. Dagen inleddes med ett gemensamt tal på Medborgarplatsen i Stockholm.

- Känslan inför morgondagen är oviss. Vi kampanjar in i det sista och pratar framför allt om klimatfrågan och att EU måste sluta tvinga på länder högerpolitik, säger Jonas Sjöstedt till TT.

- Vi vet att vi är på vippen att ta ett andra mandat, vi ligger precis på gränsen så vi ska verkligen försöka dra in varje röst här på slutet.

Lördagsturnén fortsatte sedan till Örebro, Västerås och Uppsala.

Björklund: Inte orolig

EU-valet har beskrivits som en rysare för Liberalerna, som i opinionsmätningarna har balanserat på spärren.

- Jag är inte det minsta orolig. Väldigt många väljare tar ställning under det sista dygnet. Vi har en tydlig Europapolitik och vi vet att många brukar gilla oss i valspurten, säger partiledaren Jan Björklund, som kampanjar i Stockholmsområdet, till TT.

ANNONS

- Det finns en oro kring brexit och för högerpopulism. På senare tid har också abortfrågan blivit aktuell. Där är vi tydliga med att det är kvinnorna själva som ska få välja.

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé höll tal på Nacka forum utanför Stockholm tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson.

- Moderaterna har en medvind i spurten, men det är svenska folket som avgör och tidigare har vi haft för få borgerliga väljare som har gått och röstat, så lite nervös är jag, säger Tomas Tobé.

TT: Vilken är den viktigaste frågan som gör att man bör rösta på Moderaterna?

- Att vi mer än något annat parti vill bekämpa kriminaliteten i Europa och Sverige.

ANNONS

Tomas Tobé och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke möttes också i en debatt på Sergels torg i Stockholm under dagen.

- Jag känner att vi har vinden i ryggen. Klimatet är på allas läppar, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

SD: Migrationsfrågan viktigast

I en valstuga en bit bort på torget kampanjade Sverigedemokraternas toppnamn i EU-valet, Peter Lundgren.

- Nu handlar det i mångt och mycket om att uppmana alla att gå att rösta på söndag, säger han.

TT: Vilken är den viktigaste frågan i valet?

- Medierna har ju drivit klimatfrågan stenhårt och satt agendan lite. Jag tycker att migrationsfrågan är den viktigaste, säger Peter Lundgren.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson började sin valturné i Vetlanda. Han fortsatte sedan till Uppvidinge och Växjö. Turnén bar sedan vidare till Ljungby och slutligen Nyköping.

ANNONS

Knappt hundra åhörare samlades på Lilla torg i Malmö för att lyssna till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor som kampanjar i Skåne.

- Vi gör en så enkel sak som att vi håller vad vi lovar, säger Busch Thor.

Äldreomsorg, synliga poliser och pensioner avhandlades i en rasande fart av partiledaren som också tog upp det ökande stödet för Kristdemokraterna.

- En del är ganska stressade för att det går bra för Kristdemokraterna i den här valrörelsen, säger Busch Thor och möttes av applåder för sitt tal.

Ygeman är nöjd

Feministiskt initiativs Soraya Post talade på Sergels torg i Stockholm under eftermiddagen.

- Vi har ett gemensamt mål och det är att motarbeta högerextrema krafter, sade Post.

ANNONS

Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, håller sig också i Stockholmsområdet dagen före valet.

- Vi hade velat se ett större fokus på löntagares och kvinnors rättigheter, men är på det stora hela nöjda, säger Ygeman om valrörelsen.

TT

Valdeltagande i Sverige (procent)

EU-valet:

2014: 51,1

2009: 45,5

2004: 37,9

Riksdagsvalet:

2018: 87,2

2014: 85,8

2010: 84,6

Källa: Valmyndigheten

ANNONS