Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.
Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff. Bild: Jessica Gow/TT

"Munskyddsfrågan är inte död"

Ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Myndigheten arbetar med att ta fram riktlinjer för användning av munskydd, och frågan arbetas med "för högtryck".

ANNONS

Riktlinjerna för användning av munskydd, till exempel i situationer med mycket trängsel, ska tas fram i samarbete med regionernas smittskyddsenheter, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Munskyddsfrågan är inte död, utan den arbetas med för högtryck.

– Vi kommer att rapportera i den här frågan när vi rapporterar regeringsuppdraget om några veckor.

Folkhälsomyndigheten vill dock inte i nuläget utfärda en generell rekommendation för allmänheten att använda munskydd i till exempel kollektivtrafiken.

– Jag vill inte ge något carte blanche för transportföretagen att säga att vi kan fylla på i våra bussar och tåg för nu kan vi ha munskydd. Då har vi en försämrad situation, säger Johan Carlsson.

ANNONS

5 790 avlidna

Sammanlagt har nu 5 790 smittade personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige.

Även om smittspridningen ökar i vissa län har den i landet som helhet planat ut, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser en situation som är en viss ökning, både i Västra Götaland och i Skåne, av antalet identifierade fall, säger Johan Carlson.

– I många andra regioner är det ett väldigt gott läge, i de så kallade semesterlänen har vi också sett en ökning som har varit ganska måttlig, säger Johan Carlson.

Totalt har 85 219 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Sjunkande dödlighet möjlig

Johan Carlson får frågan om hur han ser på Region Östergötlands granskning av dem som avlidit i covid-19, där många visade sig ha avlidit av andra orsaker än coronaviruset.

– Alla personer som har anmälts som smittade med covid-19 och sedan avlidit efter en viss tid ingår i statistiken, oberoende vad de har dött av. I en väldigt stor del av fallen bedöms inte covid-19 ha varit dödsorsaken, säger Carlson.

– För oss är det viktigt att inte missa områden där vi haft smitta och där personer har avlidit, men vi har en stor grupp väldigt sköra individer som avlider och där det kanske visar sig så småningom att vi får en sjunkande dödlighet.

ANNONS

Länder i Nord- och Sydamerika, däribland USA, Brasilien och Argentina dominerar smittspridningen av coronaviruset just nu, säger Johan Carlson.

– I Europa har vi en ganska likartad smittspridning. Ett stort antal länder som låg lågt under sin lockdown har en betydligt högre smittspridning än Sverige.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

ANNONS