Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konvoj med polska brandbilar passerar Vätterleden på E4 i Småland under lördagkvällen på väg till Ärna i Uppsala. Där kommer de att få tanka och vila lite. Sedan kommer den polska styrkan att åka till Bräcke i Jämtland.

MSB får hjälp av fransk specialstyrka

60 franska brandmän, specialiserade på svår terräng, kommer till Sverige. Samtidigt är 139 brandmän och 44 fordon från Polen redan på väg mot de stora bränder som fortfarande härjar i de svenska skogarna. Torka och extrem värme väntas nästa vecka.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) tackade på lördagen ja till det franska erbjudandet. Sedan tidigare står det klart att 46 brandmän med tillhörande utrustning från Tyskland också kommer att bidra med hjälp.

Och polsk hjälp är på väg upp genom Sverige just nu. Vid de större bränderna i länen Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland är läget fortsatt mycket allvarligt.

- Ingen av de här bränderna har vi hopp om att släcka med annat än väderomslag, alltså ihållande regn i flera dagar, säger Peter Arnevall, samordnare vid MSB.

Men väderprognosen ger föga hopp om lindring.

- Det torra vädret kommer att dominera över hela landet och vi kan inte se några regnväder på väg alls, säger Anders Wettergren på SMHI.

I mitten av veckan väntas dessutom nya värmerekord med temperaturer på 30–35 grader.

"Måste köpa tid"

I skogarna kring Kårböle i Ljusdals kommun brinner minst 12 000 hektar skog enligt länsstyrelsen. Det kan jämföras med att 14 000 hektar eldhärjades under den stora branden i Västmanland 2014.

Bränderna i Hälsingeskogarna är inte under kontroll. Just nu brinner det som värst i nordväst, i Enskogen, uppger Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten i Hälsingland:

- Där har vi ett ganska hastigt förlopp snett upp mot Ljusnan.

- Alla de fyra (vattenbombnings-)planen kör för fullt i Enskogen där det är som mest kritiskt. Vi måste ha dem där för att köpa tid, säger han till SVT Nyheter.

Under lördagsnatten flög cirka två kilometer norrut i skogen, där en ny brand uppstått.

Åska oroar

I skogarna i Jämtlands län går utvecklingen ändå åt rätt håll.

- Just nu, med rådande väderläge, är det försiktigt positivt och vi får effekt på våra insatser, säger Anders Ahlström, räddningsledare vid räddningstjänsten Jämtland, på en presskonferens.

Storbranden vid Älvdalens skjutfält i norra Dalarna bekämpas av hundratals personer.

- Det har brunnit väldigt konstigt – vissa delar inte alls och i andra delar mycket kraftigt. Det är svårhanterligt. Vi har flera riskområden, säger Thomas Reichert, insatsledare vid räddningstjänsten.

Efter flera tuffa dagar ser även han trots allt en liten positiv trend.

- Det går åt rätt håll kan man säga. Men värmen nästa vecka oroar oss – det kommer att bli tufft med en ny värmebölja. Det torkar ut och sätter ännu hårdare press på alla som arbetar med branden, säger Reichert.

Sparar resurser

Också Joakim Wahlbäck, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik, oroas över vädret.

- De kritiska områdena har minskat. Men nu har vi ett åskväder på gång och det kan innebära nya bränder, säger han.

Vid skogsbranden i Brattsjö i Örnsköldviks kommun har räddningstjänsten lyckats hålla begränsningslinjerna enligt Wahlbäck. Där brinner 400–500 hektar skog, uppger länsstyrelsen i Västernorrland.

MSB sparar resurser för att kunna använda om läget förvärras.

- Vi befarar att toppen inte är nådd, säger Peter Arnevall.

Färre VMA

De områden med åska som dragit in över landet leder till blixtnedslag som startar nya bränder, men det kommer också enstaka skurar.

- Det kan vara skillnaden mellan succé och fiasko. Det kommer absolut att hjälpa till, säger Joakim Wahlbäck i Örnsköldsvik.

På lördagskvällen berörs invånare i sju områden av så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten – i Gävleborgs, Dalarnas, och Jämtlands län.

Klockan 20.30 fanns det enligt SOS Alarm 74 pågående ärenden om brand i skog och mark i hela landet.