Fyra miljöpartister vill ha ett absolut förbud mot vapenexport. De lägger nu ett eget förslag till nya vapenexportregler och tar strid mot regeringens lagförslag. Arkivbild.
Fyra miljöpartister vill ha ett absolut förbud mot vapenexport. De lägger nu ett eget förslag till nya vapenexportregler och tar strid mot regeringens lagförslag. Arkivbild.

MP-rebeller går emot regeringens vapenexportlag

Fyra miljöpartister kritiserar regeringens förslag till nya regler för vapenexport. I en egen riksdagsmotion kräver de ett absolut förbud för vapenexport till diktaturer.

ANNONS
|

Det är ovanligt att riksdagsledamöter i ett regeringsparti lämnar in egna motioner som går emot de lagförslag som regeringen försöker få igenom i riksdagen. Men Carl Schlyter, Annika Lillemets, Jabar Amin och Valter Mutt har varit i konflikt med Miljöpartiets hållning i olika regeringsfrågor förr.

Omtvistad skärpning

De anser att det lagförslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlat fram i regeringen inte går tillräckligt långt, och i praktiken inte kommer att stoppa några vapenaffärer till diktaturer.

- Oavsett hur landet beter sig, så kan alltid försvarspolitiska intressen övertrumfa det, säger Carl Schlyter.

ANNONS

Regeringen anser dock att reglerna innebär en skärpning, eftersom det demokratiska läget i det land som svenska vapen ska exporteras till ska väga tyngre än tidigare. Ju sämre landets "demokratiska status" är, desto svårare ska det vara att få exporttillstånd.

Men förslaget innehåller också en ventil som gör att regeringen kan säga ja till affärer med demokratiskt tvivelaktiga länder om regeringen bedömer att det av till exempel säkerhetspolitiska skäl är viktigt att säga ja.

Skapa debatt

- Folk tror att vi har skärpt vapenexporten. Jag har träffat många som tror att demokratikriteriet är ett äkta kriterium – som faktiskt styr något – och som faktiskt förbjuder vapenexport, säger Carl Schlyter.

Han och de andra tre, som tidvis inte deltagit i riksdagsarbetet på grund av konflikter med partiledningen om till exempel värdlandsavtalet med Nato och försäljningen av Vattenfalls tyska kolgruvor, lägger fram motionen trots att det kan orsaka nya spänningar i partiet. De gör det för att skapa debatt och för att det ska finnas ett alternativ att rösta på när frågan avgörs i riksdagen.

ANNONS

- Det finns inte en miljöpartist som inte håller med om det här, säger Carl Schlyter.

Feministisk utrikespolitik

I motionen lyfter de fyra också fram att regeringens lagförslag strider mot regeringens feministiska utrikespolitik.

"En feministisk utrikespolitik värd namnet kan inte heller tillåta vapenexport till länder som systematiskt förtrycker och diskriminerar kvinnor", skriver de.

Jonas Eriksson, gruppledare för MP:s riksdagsgrupp, skriver i ett sms till TT att han fått information om att de fyra lämnat in en egen motion. Han framhåller att regeringens proposition bygger på en statlig utredning med brett stöd i riksdagen.

"Den är ett steg i rätt riktning och en rejäl skärpning av dagens lagstiftning", skriver han.

TT

Fakta: Nya regler för vapenexport

Regeringens förslag innebär att mottagarlandets demokratiska status ska vara ett centralt villkor för tillståndsprövningen. Ju sämre den demokratiska statusen är, desto mindre utrymme för att tillstånd ska beviljas.

Förekommer det allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter eller grava brister i mottagarlandets demokratiska status utgör det hinder för beviljande av tillstånd.

En ventil finns för regeringen att ändå säga ja, om regeringen bedömer att det av säkerhets- eller försvarspolitiska skäl är viktigt att säga ja.

Förslagen baseras på den parlamentariska utredningen om vapenexport som kom med sitt förslag i juni 2015. Regeringen och allianspartierna står bakom propositionen. De nya reglerna föreslås börja gälla den 15 april 2018.

Källa: Regeringen

ANNONS