Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger att gruppledaren i Botkyrka har agerat helt oacceptabelt. Arkivbild.
Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger att gruppledaren i Botkyrka har agerat helt oacceptabelt. Arkivbild.

MP-politiker sparkas efter fuskmisstanke

Ett försök att sälja röster i utbyte mot ett politiskt beslut misstänks i en av landets större förortskommuner, Botkyrka. Miljöpartiets gruppledare Ali Khalil sparkas efter uppgifter om att ha medverkat i att erbjuda motståndaren Moderaterna röster i utbyte mot ett bygglov för en moské.

ANNONS
|

Myrna Persson, kommunalråd för MP, är mycket besviken över det som framkommer om Khalils agerande i SVT:s Uppdrag granskning.

- Det är en katastrof. Vi är chockade och besvikna över det här, vi fick veta om det tidigt i morse. Det är odemokratiskt beteende som vi tar fullt och kraftigt avstånd ifrån, säger Persson till SVT Stockholm.

ANNONS

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger att gruppledaren i Botkyrka har agerat helt oacceptabelt. Han ska uteslutas, har lämnat sina uppdrag och MP har bett länsstyrelsen att stryka honom från kommunvalslistan, där han stod som fjärdenamn.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har inte gått att nå. Men i en kort skriftlig kommentar genom pressekreteraren säger hon om gruppledaren:

"Det är ett oacceptabelt agerande, som riskerar att undergräva förtroendet för vår demokrati.”

Hot mot demokratin

Ebba Östlin, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka, säger att det som skett är ett hot mot demokratin och hon utgår från att MP går till botten med hur det kunde ske.

- Jag har varit politiskt aktiv i Botkyrka sedan 2004, jag har aldrig varit med om något i närheten av det här. Det är jätteviktigt att det har kommit fram, säger Ebba Östlin till TT.

Botkyrka styrs av Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Historien i reportaget kan påverka vilka som ska styra kommunen efter valet.

I somras bjöds Moderaterna, som är i opposition, till ett möte i moskén i Alby i kommunen. Det skedde på initiativ av MP-gruppledaren, som är aktiv i församlingen. Han var dock inte med på mötet.

ANNONS

Det moderata oppositionsrådet Stina Lundgren och hennes sekreterare hade väntat sig ett vanligt föreningsbesök. Men en stund in i mötet erbjöds de, enligt Lundgren, en möjlighet att få uppemot 3000 röster från församlingsmedlemmar i utbyte mot att ställa sig positiva till ett bygglov på en önskad tomt för en ny moské. Imamerna kunde råda medlemmarna att rösta på M.

Tackade nej

- Vi tackade nej till erbjudandet, säger Stina Lundgren.

Först under torsdagen informerade Moderaterna valnämnden i Botkyrka om vad som skett. I somras kontaktades bara Moderaternas länsförbund.

- Vi var chockade och jag är ganska ny i politiken, vi visste inte hur vi skulle hantera det, säger Lundgren.

Hon säger att hon haft en dialog med partiets tidigare oppositionsråd Jimmy Baker, som för Uppdrag gransknings räkning nyligen ringde upp Khalil. Det gjordes för att höra om erbjudandet om röster kvarstod och bekräfta att Khalil var införstådd. Och beskedet från Khalil var att det kvarstod.

ANNONS

Ali Khalil hävdar att samtalet med honom tolkas fel, att det missförstås.

Baker hade även ett möte med en företrädare för moskén som sade att det fortfarande var möjligt att ordna röster. Företrädaren hade också uppdrag som opolitisk valinformatör för kommunen, men har fått sluta efter uppgifterna i programmet.

På frågan om hur Stina Lundgrens förtroende för Miljöpartiet ser ut, säger hon:

- Jag har ingen åsikt om MP som parti, det här har gruppledaren själv gjort och han får stå för det.

Karin Fernstedt, församlingsmedlem i Alby moské, säger att styrelsen för Alby moské överraskades av informationen och avskedade imamen omedelbart.

- Vi i vår församling uppmanar människor att rösta, men inte på ett specifikt parti och absolut inte på det här sättet – att man begär något och erbjuder röster i utbyte, säger Karin Fernstedt till SVT Stockholm.

ANNONS

Hon anser att Uppdrag gransknings reportage är vilseledande.

- Att Ali Khalil utpekas som skyldig är jättekonstigt eftersom han är miljöpartist. Varför skulle han lova bort röster till Moderaterna? Han var inte med på mötet i somras och är inte medlem i församlingen, säger Karin Fernstedt till SVT Stockholm.

TT

ANNONS