Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl Schlyter lämnar riksdagen efter valet 2018. Arkivbild.

MP-politiker hoppar av inför valet

De tre miljöpartisterna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets lämnar riksdagen efter valet nästa år. Men enligt uppgifter till TT skulle riksdagsledamöterna troligen ändå inte ha blivit omvalda.

En av anledningarna till att de tre inte kandiderar är att de inte kan acceptera den linje som partiet har tagit, säger Carl Schlyter.

- Partiet har tagit en riktning där vi inte längre står för de ideal som jag gick med för att genomdriva, och nu ligger vi väldigt långt från det som jag vill stå för, säger han till SVT Nyheter.

MP-politikerna har tillsammans med riksdagsledamoten Jabar Amin utgjort något som kommit att kallas "de fyras gäng". De har sedan länge varit högljudda kritiker mot ledningen i partiet och hävdat att partiets "själ" svikits.

"Saknar motivation"

Kritiken har framförallt handlat om frågor som att sälja kolkraft i Tyskland, en helomsvängning i flyktingpolitiken och en försvarspolitik som inte går i partiets linje.

- Åtta år är en ganska lång tid i riksdagen och nästa år fyller jag 63. Sedan hade jag möjlighet att sitta en tredje period men min motivation är inte på topp sedan jag förlorade striden om värdlandsavtalet med Nato då jag också avgick som utrikespolitisk talesperson för partiet, säger Valter Mutt till Dagens Nyheter.

Även frågan om arbetstidsförkortning har språkrören inte fört ut, enligt Mutt. I valrörelsen kommer han att stå upp för de långsiktiga "gröngröna" idéerna som inte bara är "rödgröna".

Källa: Har inte stöd

Men enligt uppgifter till TT från en källa med insyn i valprocessen skulle Schlyter, Lillemets och Mutt inte blivit omvalda ändå eftersom de saknar stöd i partiet och i sina distrikt.

De hade petats från listorna eller hamnat så långt ned att de inte kommit in i riksdagen.

- De är nog inte så att de hade hamnat på valbar plats, säger källan.

Samtidigt har deadline infallit, eller kommer att infalla inom kort, för när Miljöpartiets vallistor ska stå klara, vilket gör att avhopparna vill avsluta riksdagskarriären på sina villkor, enligt källan.

- Så kan det kanske uppfattas. Men ska jag ställa upp så måste jag göra det helhjärtat, säger Annika Lillemets till DN.

Jabar Amin har ännu inte bestämt sig om även han kommer att överge sin kandidatur till riksdagen inför nästa val.