Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP).
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP).

MP kräver ministerpost för att stödja Löfven

Miljöpartiet kommer att rösta ner varje regering som de själva inte ingår i. Det beskedet ger språkrör Isabella Lövin i en intervju med Sveriges Radio. Men det har nog ingen betydelse för statsministeromröstningen, enligt statsvetare.

ANNONS
|

Både Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram omfattande kravlistor för att kunna tänka sig stödja en S-regering ledd av Stefan Löfven.

Även Miljöpartiet förhandlar med Socialdemokraterna, enligt språkrör Isabella Lövin.

- Självklart ingår vi i samtalen och självklart så förhandlar vi kring de viktigaste frågorna som vi har gått till val på, säger hon i P1 morgon.

ANNONS

Isabella Lövin tycker att det är positivt att Centern och Liberalerna nu har bestämt sig för att inleda samtal.

Många krav

- Sen så är det inte så att det inte bara är Centern och Liberalerna som har krav. Även vi har en lång rad reformer och krav som vi måste visa våra väljare att vi får igenom.

Och Miljöpartiet kommer inte stödja Stefan Löfven till vilket pris som helst. På den punkten är Lövin tydlig.

- Vår ingång är att vi kommer rösta rött för varje regering vi inte ingår i. Vi vill ha ett inflytande. Vi ser att vår politik är helt nödvändig, säger Isabella Lövin.

Men rent matematiskt spelar MP:s utspel ingen större roll.

- För statsministeromröstningen har det ingen betydelse, säger Tommy Möller, statsvetarprofessor vid Stockholms universitet.

ANNONS

Då är Vänsterpartiets hållning viktigare.

Kristersson beredd

Dock lär en eventuell S-ledd regering behöva MP:s stöd i ett budgetsamarbete, enligt Tommy Möller.

Moderatledaren Ulf Kristerson upprepade vid en presskonferens att M kommer att rösta nej till en socialdemokratisk ledd regering. Om Stefan Löfven misslyckas med att få sitt regeringsförslag godkänd i riksdagen är Ulf Kristersson redo att sondera igen.

- Mitt tålamod är oändligt, säger Ulf Kristersson.

- Jag har sagt till talmannen att om han tycker det är lämpligt, då finns vi kvar.

Det förslag som Ulf Kristersson presenterade för riksdagen förra gången – en regering med M och KD – ligger fortfarande på bordet.

- Vi är beredda att komma tillbaka med det förslaget eller en variant på det förslaget som kan ena Alliansen, säger Ulf Kristersson.

ANNONS
TT

ANNONS