Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det nybildade Partiet Vändpunkt leds av egenföretagaren Kjell Johansson, landsbygdssamordnaren Ylva Lundkvist Fridh, ekonomen Thomas Hahn och talespersonen Carl Schlyter, tidigare riksdagsledamot och EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

MP-avhoppare startar nytt grönt parti

På två veckor ska det nya initiativet Partiet Vändpunkt försöka samla 1 500 namnunderskrifter och en halv miljon kronor. Målet är att ställa upp i EU-valet i maj.

Han talar om att det ska bli mer gräsrotsdemokrati, mer radikal klimat- och miljöpolitik samt högre skatter för rika och miljöskadlig verksamhet.

- Vi ska äntligen ta tillbaka makten över demokratin, säger Carl Schlyter när det nya partiet presenteras.

I Partiet Vändpunkt (PV) ingår även Annika Lillemets och Valter Mutt, som lämnade Miljöpartiet (MP) i protest tillsammans med Schlyter när den så kallade januariöverenskommelsen slöts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

De ansåg att uppgörelsen innehöll för mycket högerpolitik, nu vill de driva en politik för att minska klyftorna i samhället.

"Självskadebeteende"

De tre har länge kritiserat MP för att ha förlorat sin gröna själ och har gått på tvärs med MP:s riksdagsgrupp i flera frågor. Per Gahrton, tidigare språkrör och en av initiativtagarna till MP, tycker att avhopparna väljer fel väg.

"Utbrytning och splittring av gröna partier har aldrig lett till annat än försvagning av det gröna inflytandet", skriver Gahrton på Facebook.

"Synd på så goda krafter som Schlyter & Co att de ska föröda sina krafter på självskadebeteende som bara kan försvaga det gröna inflytandet", fortsätter han.

Schlyter själv ser sig dock inte som en konkurrent till Miljöpartiet. Målet är att ställa upp i EU-valet i vår. Men också att vara blåslampa på övriga partier.

Slåss om miljöröster

Statsvetaren Niklas Bolin tror att det blir svårt för PV att lyckas. Nya partier har det alltid tufft med små resurser och liten medial uppmärksamhet.

- Det som talar för är att miljö- och klimatpolitik ligger i tiden, både i medier och för väljarna. Men de ska ändå slåss mot etablerade partier som Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet, som alla försöker profilera sig i dessa frågor, säger Niklas Bolin.

Han tror dock att partiet kan skada MP.

- Miljöpartiet behöver ju varje enskild röst i dag, säger han.

Även om det är svårt för nya partier att ta sig in till beslutsrummen kan det vara lättare just i EU-valet, där valdeltagandet är lågt och det krävs färre röster. I februari 2004 lanserades Junilistan, som i juni samma år fick 14,5 procent av rösterna och blev tredje största parti.