Dagen före midsommarafton väntas tät trafik ut från Sveriges stora städer. Arkivbild.
Dagen före midsommarafton väntas tät trafik ut från Sveriges stora städer. Arkivbild.

Mötesfritt och lugnt är säkrast i midsommar

En av årets mest trafikintensiva helger är här igen. Som vanligt väntas tät trafik ut ur städerna och köer på väg mot populära midsommardestinationer. För den som vill komma säkert fram till firandet är mötesfria vägar och laglig hastighet bästa valet.

ANNONS
|

Dagen före midsommarafton och söndagen därefter är de dagar på året då det är mest trafik ute på vägarna. Många hamnar i köer och känner sig sedan stressade och kör för fort när vägen ligger fri. Men det är en dålig idé om man vill komma fram till firandet helskinnad.

Hastigheten har störst betydelse för hur allvarliga följderna blir av en trafikolycka.

- Sänker man hastigheten med en kilometer i timmen så räddar det 15 liv per år, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

ANNONS

Att välja en säker väg ökar också chanserna att komma både bort och hem utan problem. Trafikverket uppmanar midsommartrafikanter att välja vägar med mötesseparering och hastighetskameror som tillsammans är effektiva åtgärder för ökad trafiksäkerhet.

- Det ser vi på vår statistik. Midsommarhelgen 2003 omkom tolv personer och förra året minskade det till fyra. På vägar med kameror minskar hastigheten med sju, åtta kilometer i timmen och i kombination med mötesseparering har det effekt, säger Bengt Olsson.

Han rekommenderar midsommarbilister att förbereda sig på att det kommer att vara mycket bilar på vägarna de kommande dagarna.

- Utrusta dig med tålamod, tålamod och mer tålamod.

TT

Fakta: Vägar med hög olycksrisk

Följande vägar och sträckor har enligt Motormännen högre olycksrisk under midsommarhelgen:

ANNONS