Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer presenterar partiets politiska prioriteringar inför höstens val.

Moderaterna ska hämta väljare från soffan

Moderaterna satsar på att vinna väljare från S, SD och soffan i höstens val. Det ska ske utan fultolkningar av motståndarnas förslag och med trovärdiga budskap om lag och ordning, stramare migrationspolitik och valfrihet i välfärden.

- Det allt annat överskuggande målet är att Alliansen ska bli större än de rödgröna och en moderatledd Alliansregering, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer på en pressträff om valstrategin.

- Vi upplever att vi är i ett läge där det är en öppen fråga hur valet ska gå, det är match igen.

Vad gäller resultat för partiet är målet ett bättre resultat än de 23,3 procent man backade till i valet 2014, från drygt 30 procent 2010.

Tända fyren

För att nå målet måste Moderaterna, som Strömmer beskriver det, "tända fyren." Ledmotivet när partiets företrädare ska nöta in budskapen på de fyra huvudområdena ska präglas av hoppfullhet, värderingar, och det vuxna samtalet. Det är ingen tvekan om att det finns en del stora problem i landet, framhåller han.

- Vi ska beskriva verkligheten som den ser ut och som vi uppfattar den. Men vårt uppdrag är inte att exploatera oro och sprida cynismer.

- Vi ska inte skönmåla eller svartmåla utan beskriva samhällsproblemen.

Det är "otroligt centralt", enligt Strömmer, för M att kombinera sälta med ett budskap om en ljus framtid.

Han säger att många väljare har problem med att lita på partiet, de uppfattar det som att M-politiken ett tag har haft korta bäst före-datum. Han beskriver det med en enskild reaktion på ett partimöte – "Ok, det låter bra, men gäller det om 6 eller 12 månader?".

I stort sett anger de partier som M vill ta väljare i från, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna samma ämnen som de viktigaste att föreslå lösningar inom: ekonomi, lag och ordning, integration och invandring, samt välfärd. Det ska också locka fler osäkra och tidigare oengagerade medborgare att resa sig ur soffan och ta ställning.

Strama åt migration

En särskiljande fråga blir hur stram migrationspolitik Sverige ska ha, anser Strömmer.

- Vi klarar inte integrationen om vi inte har stramhet, den politik vi har i dag räcker inte, säger han och flaggar för fler förslag som ska skärpa politiken ytterligare.

Att driva på för sänkta skatter är en grundvärdering som M tänker hålla fast vid. Likaså att det ska finnas privata alternativ i vård, skola och omsorg.

- Vi vet att vi har människor med oss när det gäller valfriheten, vi tänker inte vika en millimeter, säger Strömmer.