Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell vid ett besök i Rosengård i Malmö i mars. Under natten mot tisdag inträffade en explosion utanför en trappuppgång i Rosenhård.
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell vid ett besök i Rosengård i Malmö i mars. Under natten mot tisdag inträffade en explosion utanför en trappuppgång i Rosenhård.

Moderaterna kräver reformer efter våldsvågen

Den senaste tidens våldsamma sprängningar och skjutningar i landet förskräcker, anser Moderaterna som kräver att regeringen agerar. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han har förtroende för polisens arbete att hitta de skyldiga.

ANNONS
|

Under det senaste dygnet har flera våldsamma händelser skakat landet. Det handlar om skottdramat på Malmö centralstation, två sprängningar i Malmö och åtminstone fem skjutningar på olika platser i landet. Till det kommer den kraftiga explosionen i centrala Linköping i fredags.

- Man talar ofta om att saker är extremt allvarliga, men det här raserar ju hela samhällskontraktet för människor. Det här har pågått under så lång tid nu, och jag ställer mig frågan: när ska regeringen börja ta ansvar?, säger Moderaternas (M) rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

ANNONS

- Det här är en epidemi som måste stoppas.

Förslag om visitationszoner

Under de senaste åren har fler skjutningar inträffat i Sverige än tidigare. Hittills i år har antalet legat relativt konstant jämfört med i fjol. Polisen räknar till drygt 100 skjutningar fram till och med maj (de senaste händelserna har inte hunnit läggas in i statistiken), jämfört med sammanlagt 306 under hela 2018. Malmöpolisen har dessutom märkt av en ökande trend med sprängningar.

Morgan Johansson säger att de senaste dygnens händelser är ett uttryck för att det funnits en etablerad, organiserad kriminalitet i Sverige under många år, och att det inte finns några genvägar för att lösa problemet.

- Det handlar om att bura in gärningsmännen en och en, helt enkelt. Jag har fullt förtroende för polisens arbete för att försöka hitta de individer som det handlar om och att lagföra dem, säger han.

ANNONS

M vill genomföra reformer för att få bukt med problemen, bland annat skärpa straffen för narkotikaförsäljning och vapenbrott samt införa särskilda visitationszoner för att kunna leta efter vapen och sprängmedel.

- Eftersom vi vet att mycket är gängrelaterat vill vi ha en särskild gängbestämmelse där man fördubblar straffen för gängrelaterad kriminalitet, säger Forssell.

Är skeptisk

Johansson hänvisar till att straffen för grova vapenbrott skärptes i fjol, samt att det väntas utredningsbetänkande i juli om att eventuellt sänka gränsen för vad som utgör ett grovt vapenbrott. Han nämner också att riksdagen ska ta ställning till ett förslag om utökade möjligheter till datalagring för att lättare kunna kartlägga kriminella.

Johansson är däremot skeptisk till förslaget om särskilda visitationszoner eftersom han tycker att det verkar vara ineffektivt.

- Jag tror att det är bättre att satsa på kameraövervakning på särskilt brottsutsatta platser. Då kommer polisen också lättare få belägg för eventuella brott som begås, säger han.

ANNONS

Hyllar nya vapenlagen

Även om antalet skjutningar ligger stabilt minskar inte antalet döda i skjutningar. Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa), kommenterade utvecklingen för TT i början av juni:

- Vi ser att skjutningarna minskar i antal och att antalet skadade i skjutningar minskar. Antalet döda är dock konstant, och det är helt oacceptabelt givetvis, sade han.

Löfving framhöll att polisen tydligt prioriterar att hitta unga män som "går ute på stan med skarpladdade vapen" och lyfte den nya vapenlagen som ett effektivt verktyg.

- Jag tror att vi hittills i år har låst in och fått domstolen att häkta mellan 120 och 130 sådana unga män, sade Löfving.

TT

Fakta: Våldsamt dygn

Den 10 juni

Stockholm. En man hittas skjuten utomhus i Fagersjö i södra Stockholm vid 10-tiden.

Malmö. En man i 20-årsåldern skjuts till döds i bostadsområdet Nya Bellevue vid lunchtid. Ytterligare en skottlossning sker under kvällen mycket nära den plats där mannen sköts ihjäl. Ingen tros ha skadats i den skjutningen.

Uppsala. Flera skott avlossas i stadsdelen Gottsunda vid kl 13.15. Ingen skadas.

Stockholm. Under kvällen kommer larm om skottlossning i Tensta. En tomhylsa har hittats vid platsen, liksom ett kulhål i en glasruta. Ingen skadad hittas.

Dessutom sker händelsen på Malmö centralstation där en man skjuts av polis sedan han uppträtt hotfullt.

Den 11 juni

Malmö. Under natten sker två sprängningar i staden. Första larmet kom strax efter klockan 02 från en trappuppgång i Rosengård. Det andra kom drygt en timme senare från Adelgatan i centrala Malmö, utanför en nattklubb, som var stängd. Skadorna på entréerna blev omfattande.

Fakta: Allt fler skjutningar

Antalet dödsskjutningar i Sverige har ökat kraftigt under senare år.

Framför allt är det skjutningar i kriminella konflikter som ökat.

Skjutningar 2018 i hela Sverige

Antal skjutningar: 306

Antal dödade: 45

Antal skadade: 135

Skjutningar 2017 i hela Sverige

Antal skjutningar: 324

Antal dödade: 43

Antal skadade: 139

2016 respektive 2015 dog 28 personer, och åren dessförinnan var antalet dödsskjutna betydligt lägre.

Källa: Polisen

ANNONS