Den 31-åring som begärdes häktad för förberedelse till terroristbrott i Malmö tidigare i dag har släppts fri.
Den 31-åring som begärdes häktad för förberedelse till terroristbrott i Malmö tidigare i dag har släppts fri.

Misstänkt släpps fri – terrorutredning fortsätter

Den 31-åring som begärdes häktad för förberedelse till terroristbrott i Malmö släpps fri. Enligt åklagaren fortsätter dock utredningen.

ANNONS
|

Beskedet att 31-åringen släpps fri meddelades efter en dryg timmes lång förhandling på måndagen.

Enligt åklagarens häktningsframställan misstänks brottet ha begåtts någon gång under perioden 1 mars till 3 maj i Sverige. Åklagaren begärde mannen häktad som på sannolika skäl misstänkt, vilket är den starkare misstankegraden, men lade till skäligen misstänkt som alternativ.

"Fattade rätt beslut"

Men enligt Malmö tingsrätt finns det inte tillräckligt starka skäl för att häkta mannen.

- Det är bra att tingsrätten fattade rätt beslut. Han har förnekat alla misstankarna. Det räcker inte för att det ska vara sannolika skäl eller skäliga misstankar, säger mannens försvarsadvokat Johan Sarvik.

ANNONS

Mannen greps i Lund och anhölls natten till i fredags. Det misstänkta brottet ska ha begåtts i Malmö. Mannen förhördes under fredagen och har nekat till brott.

- Jag kan inte gå in på omständigheterna i detalj, men det har varit fel plats vid fel tillfälle helt enkelt, det är min bedömning, säger advokat Johan Sarvik.

Utredningen fortsätter

Flera medier har rapporterat om att mannen greps på ett tåg mellan Malmö och Stockholm och att det var personal från Tullverket som först fattade misstankar. Enligt åklagaren så fortsätter utredningen och det finns ytterligare en del åtgärder som ska vidtas, men det är oklart om mannen är fortsatt misstänkt för brott.

- Det finns fortsatt anledning att tro att brott har förövats. Nu har vi ingen frihetsberövad men vi har en del material som vi inte hunnit gå igenom tidigare, säger Lars Morand.

ANNONS
TT

ANNONS