Polisens kriminaltekniker i arbete i centrala Helsingborg efter knivdådet mot en kvinna i 60-årsåldern på tisdagsmorgonen. Arkivbild.
Polisens kriminaltekniker i arbete i centrala Helsingborg efter knivdådet mot en kvinna i 60-årsåldern på tisdagsmorgonen. Arkivbild.

Misstänkt för Helsingborgsdåd snart i Sverige

Inom en eller några dagar väntas den misstänkte för det allvarliga knivdådet mot en kvinna i Helsingborg vara tillbaka i Sverige. Han greps natten till onsdag i Danmark och var sedan tidigare anhållen i sin frånvaro som misstänkt för mordförsök.

ANNONS
|

- Processen pågår i Danmark och den är inte vare sig invecklad eller utdragen i tiden, så man kan förvänta sig att personen kommer till Sverige under någon av de kommande dagarna, säger vice chefsåklagare Thomas Elofsson till TT.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, angreps på en trottoar i centrala Helsingborg på tisdagsmorgonen. Hon fick skador som av sjukhuset betecknades som livshotande. Enligt polisens uppgifter på onsdagsmorgonen är hennes tillstånd fortfarande allvarligt men stabilt.

ANNONS

Eftersom kvinnan tillhör den judiska församlingen i nordvästra Skåne sattes dess lokaler i Helsingborg under polisbevakning efter dådet. Men enligt polisen finns ingenting som tyder på att det rör sig om ett hatbrott.

Det är för tidigt att uttala sig om motivet, enligt åklagaren.

- Det är sådant som ett förhör bland annat kommer att sprida ljus över. Det är väldigt stora polisresurser som har satts in och det är en mängd olika förundersökningsåtgärder som har vidtagits, men det finns flera tänkbara motiv, säger Thomas Elofsson.

Den gripne har enligt åklagaren tidigare dömts för andra brott, både längre tillbaka i tiden och "i närtid".

- Det var inget obekant namn vare sig för polisen eller åklagarkammaren.

TT

ANNONS