Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt fusk i vaccinationskön har upptäckts i åtta svenska regioner. Arkivbild.
Misstänkt fusk i vaccinationskön har upptäckts i åtta svenska regioner. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkt vaccinfusk i minst nio regioner

Det har förekommit misstänkt fusk och felprioriteringar när det gäller vaccination mot covid-19 i en rad av landets regioner, uppger TV4 Nyheterna som gjort en sammanställning rapporteringen i lokala medier.

– Det är väldigt osolidariskt. Man blir upprörd över att vissa tar sig friheter på andra människors bekostnad, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till kanalen.

Under veckan framkom det att chefer inom äldreomsorgen i Eskilstuna kommun har gett vaccin till icke-prioriterade anhöriga före personal.

Och i Halmstad har ett tiotal chefer i hemvårdsförvaltningen fått överblivna doser och därmed gått före de som jobbar inom äldrevården.

– Det här är ju en vaccination som äntligen börjar ljusa upp inte minst våra äldres framtidsutsikter. Att då människor fuskar med systemet och försöker gå vid sidan om, det är inte okej, säger Damberg till TV4 Nyheterna.

Även i Region Norrbotten har chefer vaccinerats före vårdpersonal. I Kiruna har tre enhetschefer fått "överblivna" doser före till exempel undersköterskor, bekräftar socialchef Håkan Dahlqvist för NSD/Norrbottens-Kuriren.

Det är inte brottsligt att gå före i en vaccinationskö. Däremot kan det betraktas som olämpligt och leda till konsekvenser för enskilda arbetstagare.

Misstänkt fusk i vaccinationskön har förekommit i 9 av landets 21 regioner: Norrbotten, Gävleborg, Västmanland, Södermanland, Stockholm, Östergötland, Halland, Kalmar och Västra Götaland.