Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En person har anhållits misstänkt för flyktingspioneri, enligt Säpo. Arkivbild.

Misstänkt flyktingspion begärs häktad

En person begärs häktad på misstankar om flyktingspioneri. Verksamheten ska ha pågått under flera månader, men Säpo vill i nuläget inte säga vilket land som ligger bakom den misstänkta brottsligheten.

Personen greps vid lunchtid i onsdags efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Enligt handlingar från Stockholms tingsrätt ska den misstänkta brottsligheten ha pågått mellan den 10 april och den 30 september förra året. På torsdagens eftermiddag lämnades en häktningsframställan in till tingsrätten, uppger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, för TT.

Säpo vill inte uppge vilket land den gripne misstänks ha spionerat för, eller om personen har några diplomatiska kopplingar.

- Dessvärre har vi få uppgifter att ge i nuläget då vi är mitt uppe i rättsprocessen, säger Säpos presschef Karl Melin.

TT: När går ni ut med mer information?

- Det vet jag inte, säger Melin.

Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Brottsrubriceringen är grov olovlig underrättelseverksamhet mot person.

"Flyktingspionage är en metod att försöka hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån. Säkerhetspolisen bedriver ett aktivt arbete för att förhindra och motverka det flyktingspionage som förekommer i Sverige", skriver Säpo på sin hemsida.

Kina och Iran är två länder som är särskilt aktiva vad gäller att bedriva flyktingspioneri i Sverige, har Säpochefen Klas Friberg tidigare sagt till TT.