Det är sedan den 1 januari 2022 olagligt att slänga fimpar och annat småskräp på marken. Arkivbild.
Det är sedan den 1 januari 2022 olagligt att slänga fimpar och annat småskräp på marken. Arkivbild. Bild: Erik Mårtensson/TT

Missade papperskorgen – får böta

En fimp som riktades mot papperskorgen när den slängdes missade sitt mål med en meter. Nu döms rökaren till böter för nedskräpning, skriver Sydsvenskan.

ANNONS

En 24-årig man kastade iväg en glödande fimp mot en papperskorg i Malmö en tidig söndagsmorgon i april, men missade papperskorgen med en meter.

Detta bevittnades av två poliser som befann sig en liten bit bort, och som bestämde sig för att konfrontera mannen.

Sedan första januari i år är det straffbart att slänga fimpar, snus tuggummi och annat småskräp på marken.

"Vi kör fram polisbilen till skaran och kollegan förklarar att han kommer utfärda ordningsföreläggande då mannen kastat fimpen på marken", står det i polisernas pm, enligt Sydsvenskan.

24-åringen erkände och erbjöd sig att plocka upp fimpen och även andra fimpar runtomkring. Men polisen förklarade på plats att brottet redan hade skett och att rökaren i stället skulle skriva på ett föreläggande, vilket fick mannen att ta tillbaka sitt erkännande.

ANNONS

Några veckor senare kontaktades han av polisen igen som förklarade att fallet skulle avgöras i domstol, vilket fick mannen att än en gång erkänna sitt brott. Därmed kunde han dömas i målet utan att Malmö tingsrätt behövde kalla till huvudförhandling.

Den på marken slängda fimpen kostade till slut 800 kronor i böter för "nedskräpningsförseelse", enligt tidningen.

ANNONS