Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

– Jag tycker att det är utmärkt att Skolverket agerar, säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister. Arkivbild.

Ministern: Trött på skandaler

Skolföretaget Praktiska Sverige AB krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket. Företaget är uppköpt av koncernen Academedia och nu väntar troligen en rättstvist.

Pengarna har betalats ut som statsbidrag till gymnasiala lärlingsutbildningar, men Skolverket vill nu ha dem tillbaka eftersom en granskning har visat att drygt 20 procent av företagets så kallade utbildningskontrakt har varit bristfälliga, uppger Skolverket i ett pressmeddelande.

"Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. De brister vi har upptäckt ser vi mycket allvarligt på", säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket i pressmeddelandet.

- Skolans resurser ska gå till eleverna, och skolföretag ska inte fuska sig till vinst. Det handlar om förtroendet för skolan, vi har en vinstjakt och det blir alltmer tydligt att den undergräver förtroendet för skolan, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

Bristfälliga kontrakt

I ett utbildningskontrakt ska det framgå vilken del av utbildningen som är förlagd till en arbetsplats och vilken del som sker på skolan, men i fler än 1 000 kontrakt saknades dessa uppgifter.

Svenska Praktiska AB ägs numer av koncernen Academedia som genom sin kommunikationsdirektör Paula Hammerskog understryker att bristerna i kontrakten uppstod innan förvärvet av företaget.

- En del av de här bristerna känns som rena slarvfel och det tycker jag är otroligt konstigt. Det allvarligare är att det verkar saknas uppgifter om vilken del av utbildningen som skall ligga på arbetsplats. Det är den stora delen och det är självklart att det ska stå i ett utbildningskontrakt, säger hon.

Juridisk process

Praktiska Sverige AB är ett utbildningsföretag som erbjuder lärlingsutbildningar och yrkesutbildningar och är den huvudman som har beviljats mest pengar i statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning. För de granskade perioderna har Praktiska totalt beviljats 109 miljoner kronor. Anna Ekström säger att hon utgår från att Svenska Praktiska AB nu redovisar utbildningskontrakt från tidigare år.

- Jag utgår från att de har allt intresse av att visa att de skött det här statsbidraget bättre under andra år. Har de rent mjöl i påsen har de ingenting att förlora på att visa upp de här siffrorna.

Enligt Paula Hammerskog finns "sedvanliga avtal" mellan Academedia och säljaren där det stipuleras vem som bär ansvar för bristerna.

- Det kommer naturligtvis att bli en juridisk process av det, säger hon.