Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild.
Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ministern om Gazaprotesterna: "Borde skämmas"

Utbildningsminister Mats Persson (L) rasar mot de högljudda protesterna mot Gazakriget vid Lunds universitet.
Men även mot de forskare som stödjer dem.
– De borde skämmas.

ANNONS

Amerikanska universitet skakas av våldsamma protester mot Gazakriget. Samtidigt har en debatt om vilka metoder som ryms inom demokratins ramar väckts även vid Lunds universitet – detta sedan ett besök av statsministern mötts av protester.

När Ulf Kristersson (M) traditionsenligt gästade en studentafton avbröts han flera gånger av slagord från aktivister bland åhörarna där regeringen bland annat anklagades för att vara medskyldig till folkmord i Gaza.

– Jag blir väldigt bekymrad. Om man bara avbryter varandra och förstör möten så landar vi ju i anarki. Och det är motsatsen till demokrati, säger Mats Persson.

"Borde skämmas"

50 forskare vid Lunds universitet är av en annan åsikt. I en debattartikel i Sydsvenskan ställer de sig bakom protesterna som de kallar för en "hoppfull strävan mot en mer djupgående form av demokrati".

ANNONS

Samtidigt är de kritiska mot att regeringsföreträdare avfärdar protesterna som odemokratiska.

– De där forskarna borde skämmas, säger utbildningsministern.

– Förtroendet och tilliten till akademin får sig en törn. Jag är orolig och bekymrad över att en del akademiker politiserar och uppmanar till att inskränka yttrandefriheten. Det är motsatsen till det akademiska samtal vi vill ha, fortsätter han.

Persson är orolig för en situation lik den på prestigeuniversiteten i USA, förklarar han.

– Det där är en tragedi och en mardröm. Möjligheten att bedriva undervisning och forskning förstörs och enskilda studenter och lärare känner sig hotade.

"Rätt till yttrandefrihet"

Regeringen för nu löpande dialog med svenska lärosäten om säkerheten för studenter och lärare, berättar Mats Persson.

– I nära anslutning till terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober så tog jag initiativ till ett möte med rektorerna – för att få en bild och för att mana till att universitet i Sverige inte bedriver egen utrikespolitik, säger han.

Mats Persson anser att man som akademiker ska kunna ta ställning mot Israels krigföring i Gaza.

– Självklart. Man har rätt till yttrandefrihet och man har rätt att uttrycka sin åsikt kring ett krig, men man har inte rätt att utöva civil olydnad eller att begränsa andra människors yttrandefrihet.

ANNONS

Fakta: Så säger rektorn

Lunds universitets rektor Erik Renström avböjer att kommentera debatten för TT. I stället hänvisar han till en debattartikel i Sydsvenskan där han tillsammans med vicerektor Jimmie Kristensson bland annat skriver:

"Det har hänt att aktivister stört politiska möten, tv-sändningar eller trafik för att föra fram sina åsikter. I de fall aktivisterna har kunnat kopplas till universitet, som medarbetare eller studenter, riktas ofta blickarna mot lärosätet som utkrävs ansvar för ett – som det uppfattas – oacceptabelt beteende. Det är inte lärosätenas ansvar eller uppdrag att styra hur medarbetare eller studenter i egenskap av samhällsmedborgare väljer att påverka politiken genom opinionsbildning eller aktivism. Universitet ska aldrig ha någon uppfattning om, eller blanda sig i, vad studenter eller medarbetare tycker, säger eller gör som privatpersoner."

ANNONS