Näringsminister Ibrahim Baylan (S) Arkivbild.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) Arkivbild.

Minister angriper M:s kärnkraftskrav

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) angriper Moderaterna för partiets kärnkraftskrav och kallar det ansvarslöst. Moderaterna säger sig vilja påbörja en diskussion om portalmeningen i energiöverenskommelsen – klimatpolitiken kräver det, anser partiet.

ANNONS
|

- Det framstår som ansvarslöst och obegripligt att man hotar att lämna hela energiöverenskommelsen, säger Baylan på en träff med riksdagsjournalisterna.

Baylan var energiminister i Stefan Löfvens första regering och den som ansvarade för överenskommelsen 2016 mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt de tre Allianspartierna Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Krävde ändring

Moderaterna krävde för ett par veckor sedan att överenskommelsens mål kring kärnkraften förtydligas. Som det nu lyder är det motstridigt, enligt M. Partiet har hotat med att hoppa av överenskommelsen om det inte ändras.

ANNONS

- Vi vill initiera en diskussion, säger Carl-Oskar Bohlin, moderat ordförande i näringsutskottet, inför onsdagens möte mellan partierna som träffade överenskommelsen, där den nuvarande energiministern Anders Ygeman (S) är värd.

Bohlin räknar inte med frågan ska kunna lösas vid sittande bord, det är rimligt att det tar längre tid. Och partiet vill, om det går, lösa det hela inom ramen för överenskommelsen.

Men andra partier borde, enligt Bohlin, riva av sig ideologiska skygglappar som kan hindra dem att se att kärnkraften är en del av lösningen på klimatproblemet.

I stället för målet att elproduktionen ska vara helt förnybar 2040, bör målet enligt M vara att elen ska vara fossilfri. Kärnkraft är fossilfri, men inte förnybar.

Vågar inte

En omformulering av målet skulle, enligt M-ledaren Ulf Kristersson, vara en politisk signal om stöd för svensk kärnkraft.

- Osäkerheten om vad som gäller efter 2040, på grund av målen som står i konflikt med varandra, gör att man inte kommer att våga investera i att förlänga livslängden i befintliga reaktorer, säger Carl-Oskar Bohlin och säger att M vill undanröja det tvivlet.

ANNONS

De nuvarande formuleringarna i energiöverenskommelsen innebär dock inget stoppdatum för kärnkraften.

Ibrahim Baylan menar att M:s krav inte har någon praktisk betydelse utan att det bara handlar om politik.

- Vår bedömning är att det handlar om att man är pressad av att Kristdemokraterna tar en massa väljare, säger han.

Baylan tycker att man kan ifrågasätta M:s regeringsduglighet när partiet hotar med att hoppa av en överenskommelse på grund av att det känner sig pressat opinionsmässigt.

Baylan menar också att M:s utspel "ironiskt nog" kan leda till mindre kärnkraft i stället för mer, eftersom utspelet skapar osäkerhet hos näringslivet kring den blocköverskridande energiöverenskommelsens framtid.

TT

ANNONS