Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin under pressträffen i samband med partistyrelsens möte i dag.

Miljöpartiet vill fortsätta regera med S

Miljöpartiet ställer sig bakom överenskommelsen med S, C och L. Och trots intern kritik vill partiet fortsätta regera tillsammans med Socialdemokraterna.

- Partistyrelsen har med stark majoritet beslutat att MP står bakom förslaget till överenskommelsen, säger språkröret Isabella Lövin.

Enligt partiets andra språkrör, Gustav Fridolin, har partiet sedan valnatten jobbat hårt för att få en lösning i den politiska mitten.

- När land efter land faller för högerpopulismen, väljer Sverige en annan väg, säger han vid partiets presskonferens.

Vissa kritiker inom partiet har gjort bedömningen att MP skadats av att sitta i regering tillsammans med Socialdemokraterna. Men att ställa sig utanför ett regeringssamarbete är inte ett bra alternativ, anser Lövin.

- Vi tyckte att det var ologiskt att vi inte skulle fortsätta sitta i en regering när vi har fått igenom så mycket grön politik och när vi har en så omfattande överenskommelse som fyra partier behöver ställa sig bakom. Vi är övertygade om att vi gör mer nytta genom att sitta i regeringen, säger Lövin till TT.

Lyfter fram skatteväxlingen

Den viktigaste frågan som MP fått igenom är, enligt Lövin, den gröna skatteväxlingen som omfattar 15 miljarder och bland annat innebär att flygskatten blir kvar.

Hon nämner också stora tågsatsningar som ska göra det mer attraktivt att ta tåget i stället för flyget. Stora investeringar ska göras i järnvägen. Det ska också bli upphandlingar om nattåg till flera europeiska städer.

Två miljarder kommer att satsas på miljö och klimat i vårens ändringsbudget, framhåller Lövin.

Enligt Gustav Fridolin ska överenskommelsen också "laga revorna" i LSS. Han nämner även Jämställdhetsmyndigheten som om överenskommelsen blir verklighet inte kommer att läggas ner.

- Det finns också en bra politik för att möta utmaningarna med att många unga lever under hedersförtryck, säger Fridolin.

Han berättar också att man är överens om att inte exportera vapen till de icke-demokratier som är inblandade i Jemenkonflikten.

Krokar arm för miljön

Miljöpartiet har kritiserats för att man inte lyckats visa upp de politiska vinster man fått genom att sitta i regeringsställning. Nu ska man dessutom, om överenskommelsen blir verklighet, inleda budgetsamarbete med Centerpartiet.

TT: Finns det inte risk för att Centern får en del av strålkastarljuset för gröna reformer?

- Jag tror inte det funkar så, jag tror snarare att det är bra om vi kan vara fler som krokar arm och driver på i de här frågorna, säger Fridolin.

Han kommer dock inte att sitta i en ny S-MP-regering om den får möjlighet att tillträda.

- Jag har jobbat hårt för att få en regering där miljön har en plats vid bordet, inte att jag har det, sade Fridolin till TT i fredags och framhöll att det sedan tidigare är bestämt att han avgår som språkrör i maj.