Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) får ja av riksdagen till att fortsätta med tillfälliga uppehållstillstånd men att också göra familjeåterförening lättare. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) får ja av riksdagen till att fortsätta med tillfälliga uppehållstillstånd men att också göra familjeåterförening lättare. Arkivbild.

Migrationsministern prisar KD

Migrationsminister Morgan Johansson (S) lovordar Kristdemokraterna för att de stödjer regeringen i att förlänga den tillfälliga migrationslagen och samtidigt underlätta för familjeåterförening. Moderater och Sverigedemokrater varnar för följderna av lättnaderna.

ANNONS
|

- Det signalerar ju att regeringen har hamnat rätt, säger Morgan Johansson till TT om KD:s stöd i samband med att riksdagen röstade ja till att förlänga lagen i två år.

Förlängningen sker i väntan på att en utredning, med riksdagens partier som deltagare, ska föreslå en mer långsiktig svensk flyktingpolitik.

Begränsar rätt

Lagen infördes efter flyktingkrisen 2015 och begränsar rätten till uppehållstillstånd genom att tillfälliga tillstånd är huvudregel, permanenta undantag. Så förblir det nu till och med den 19 juli 2021.

ANNONS

Men i och med förlängningen lättar regeringen, med stöd av Centerpartiet, Liberalerna men också KD, på reglerna för alternativt skyddsbehövande och deras möjligheter att ta barn och fru till Sverige. De som berörs är framför allt personer som flytt kriget i Syrien och fått tillfälliga uppehållstillstånd här. Lagen som ger ensamkommande unga möjlighet att stanna för att slutföra studier förlängs också.

M och SD är mycket kritiska mot öppningen och varnar för att regeringen inte har en susning om konsekvenserna, många fler kan komma att söka asyl igen i Sverige än vad regeringen anar, enligt dem. Sverige har inte hämtat sig efter flyktingkrisen, hävdar Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Mer bekymrad

- Jag är ännu mer bekymrad efter debatten, det är tydligt att Morgan Johansson inte ser problemen. Det är klart att vi inte ligger på samma nivåer som 2015 men många verksamheter går på knäna, säger hon.

Men Morgan Johansson säger att det inte är någon ny ström att vänta på grund av lättnaderna och hänvisar till Migrationsverkets uppskattning om det kan bli omkring 8000 fler anhöriginvandrare sett över tre år.

ANNONS

- Det är en väldigt begränsad grupp det handlar om, säger Johansson och hävdar att den extra dragningskraft lättnaderna kan få är "ytterst marginell".

Kristdemokraterna fick tack av ministern i debatten, men kritik av M och SD för stödet till regeringens förslag.

KD försvarar sig

- Jag ser det mer som ett partitaktiskt spel som M och SD kör med. De försöker blåsa upp den här frågan om familjeåterförening som om det vore det som avgör allt, säger Hans Eklind.

Han säger att det inte finns något belägg för att just lättnader i familjeåterförening skulle vara det som gör att fler söker asyl i Sverige än i andra länder. Över hälften av EU-länderna har de regler som Sverige nu återinför, enligt Eklind. Det är annat som krävs för att strama åt migrationspolitiken på det sätt som KD vill, ner till samma, lägre nivå som övriga Norden.

ANNONS

- Söktrycket motiveras av annat, en sak är hur en nyanländ kvalificerar sig för våra välfärdssystem, säger Eklind som vill att den kommande utredningen ska se över om det ska krävas längre tid än i dag för en nyanländ att få del av systemen.

Vänsterpartiet röstade som enda parti emot en förlängning av de hårdare reglerna för uppehållstillstånd – partiet anser att Sverige borde återgå till den mindre strikta asyllagstiftning som gällde fram till flyktingkrisen.

TT

Fakta: Prognos för lagen

Migrationsverket bedömer att omkring 8000 anhöriga till alternativt skyddsbehövande kommer att komma till Sverige efter beviljat uppehållstillstånd 2019–2021 på grund av de lättnader som nu görs i reglerna för familjeåterförening.

Det gäller anhöriga till personer som sökte asyl efter den 24 november 2015, personer som har alternativ skyddsstatus. Förutsättningen är att personen bedöms ha välgrundad utsikt att få permanent uppehållstillstånd. Tidigare har rätten till familjeåterförening i princip endast gällt personer med flyktingstatus.

Omkring 30000 alternativt skyddsbehövande, vars uppehållstillstånd löper ut under året, måste först ansöka om förlängt tillfälligt uppehållstillstånd för att pröva om deras behov av skydd kvarstår. Sedan kan anhörigas ansökningar prövas.

Källa: Migrationsverket

ANNONS