Runt fyra av tio kvinnor uppger att alkohol har bidragit till att de har hamnat i sexuella situationer som har varit obehagliga. Arkivbild.
Runt fyra av tio kvinnor uppger att alkohol har bidragit till att de har hamnat i sexuella situationer som har varit obehagliga. Arkivbild.

Metoo en tankeställare för unga män

Metoo har fått fler unga män att reflektera över hur de beter sig när de är alkoholpåverkade.

ANNONS
|

Sifo har, på uppdrag av IQ – en fristående organisation startad av Systembolaget – ställt frågor om alkohol, sex och relationer till 1065 personer mellan 18 och 25 år.

- Alkohol påverkar människor att gå över andras gränser och gör att du får sämre koll på dig själv och din omgivning. Alkohol gör det också svårare att läsa av andras signaler, säger Karin Hagman, vd för IQ.

ANNONS

I undersökningen svarade 35 procent av de tillfrågade männen att metoo har fått dem att tänka på hur de beter sig mot andra när de själva är alkoholpåverkade.

- Det metoo-debatten har bidragit till är fantastiskt, men frågan om alkoholens roll var knappt närvarande, säger Karin Hagman.

Vanlig förväntning

Nathan Hamelberg är metodutvecklare på Män, som tillsammans med Unizon står bakom jämställdhetsmaterialet "Machofabriken" som riktar sig till pojkar och unga män.

- En av våra allra första övningar handlar om att sätta ord på de vanligaste förväntningarna på killar. Vissa saker återkommer, som att man ska vara stark och inte vika ned sig. Att man ska tåla att dricka mycket alkohol brukar också vara en återkommande förväntning, säger han.

Prata om samtycke

Frågan om alkohol, och om hur det kan vara svårare att uppfatta andras signaler när man är påverkad, kommer ofta upp när han pratar med unga män om sex och samtycke.

ANNONS

- Dels det men också omvänt. Om någon är berusad kan de vara så påverkade att de inte kan samtycka. Att ha sex med en person som är medvetslös eller redlöst berusad är en olaglig handling, något som har förändrats i och med samtyckeslagen, säger Nathan Hamelberg.

Han tror att det finns ett behov hos unga män att prata mer om samtycke.

- Oftast är det större risk att killar beter sig på ett sätt som går över andras gränser eftersom det finns en förväntan på killar att de ska vara erövrare och att de ska prestera. Vuxna kan tycka att det är jättesvårt att prata med unga om det här och det behöver avdramatiseras.

TT

Fakta: Alkohol, sex och relationer

Sifo har på uppdrag av IQ ställt frågor om alkohol, sex och relationer till 1065 personer mellan 18 och 25 år.

41 procent av kvinnorna som har tillfrågats i undersökningen uppger att alkohol har bidragit till att de har hamnat i sexuella situationer som har varit obehagliga. 7 procent av dem har varit med om det flera gånger, 34 procent uppger att de har varit med om det någon gång.

19 procent av kvinnorna uppger att de har utsatts för sexuella övergrepp av någon som varit alkoholpåverkad. För 3 procent av dem har det skett flera gånger.

Källa: Sifo/IQ

ANNONS