Snö och vinter på skuggsidan av kanalen och snödroppar, vintergäck och sol på den andra i centrala Malmö på torsdagen. Under natten föll dock snö över Malmöområdet.
Snö och vinter på skuggsidan av kanalen och snödroppar, vintergäck och sol på den andra i centrala Malmö på torsdagen. Under natten föll dock snö över Malmöområdet.

Meteorologisk vår – men bara i Skåne

Den meteorologiska våren har kommit till södra Sverige. Men många i landet kan få vänta på årstidsbytet.

ANNONS
|

- Det är just nu bara vår i Skåne och jag kan inte lova något datum på våren för resten av landet, vi får helt enkelt vänta, säger Malva Lindborg på SMHI.

Med de kalla nätterna i stora delar av landet kan våren dröja. Men utanför köpcentrat Triangeln i Malmö lyser solen, och en del passar på att njuta av våren. I Lund, precis som på många andra håll i Skåne, har vårblommorna också börjat komma upp.

ANNONS

- Det känns inte längre som vinter, det känns faktiskt som vår, säger Helena Persson, botanist i skånska Lund, till P1-morgon i Sveriges Radio.

Ett vitt täcke ligger kvar på sina håll, men snödroppar och vintergäck klarar sig i snö och minusgrader.

- De fixar det här. Vintergäcken sticker upp genom snön och sluter sig men så fort solen kommer upp så öppnar de upp sig, säger Helena Persson.

I Piteå får man däremot vänta ett tag till på våren, vilket enligt SMHI är normalt. Med närmare en meter snö ligger träden och våren i vila. Enligt Elisabet Brorström, trädgårdsexpert utanför Piteå, är det tjocka snötäcket ingen fara för den kommande våren.

- Det är som ett varmt täcke som skyddar träden. Det enda är väl att det kan ligga tungt och knäcka grenar. Annars är det faktiskt positivt, säger Elisabet Brorström till P1-morgon.

ANNONS
TT

Fakta: Meteorologisk vår

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över noll grader men under 10 plusgrader. Ofta kommer bakslag med kyliga nordliga vindar och snöfall i både april och maj.

Datum när våren brukar anlända:

Malmö 22 februari

Stockholm 16 mars

Östersund 11 april

Kiruna 1 maj

Enligt den kalendariska definitionen av vår omfattas månaderna mars, april och maj. Den temperaturberoende definitionen är helt och hållet SMHI:s egen.

Källa: SMHI

ANNONS