Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Deltagare på Stockholm Pride Parad 2016. Arkivbild.

Mer allvar på årets Pridefestival

Med en comeback för Ecce Homo och rekord i antal seminarier får årets Pridefestival en mer allvarlig ton än tidigare.

På måndag inleds Pridefestivalen i Stockholm. Hbtq-rörelsens stora fest firar 20-årsjubileum i ett deppigt världspolitiskt läge med misstänkta mord av homosexuella i Tjetjenien, beskjutning av Prideparaden i Turkiet och förbud mot transpersoner i militären i USA.

Festivalen har på grund av det en mer allvarlig ton i år. Under parollen "Redo för nästa steg" vill Pridegeneralen Haydar Adelson skapa tid för eftertanke, och att rörelsen ska fråga sig var man står och hur man går vidare.

- Vi känner att 2000-talet varit ett fyrverkeri i positiva reformer och utveckling för hbtq-communityt. Men efter 2010 har det varit väldigt tyst. Vi lever i en politisk torktumlare just nu och det händer tråkiga saker i väst, i öst och i Europa. När det gäller fördomarna har det gått bakåt den senaste tiden och tonen mot communityt är hårdare. Vi står och kliar oss i huvudet lite grann, säger han.

Ecce Homo

Antalet seminarier och föreläsningar på Pride House på Kulturhuset är fler än någonsin i år. Dessutom har bildkonstnären Elisabeth Ohlson Wallin moderniserat en av sina bilder från den kontroversiella Ecce Homo-utställningen från 1998 till årets festival.

Bilden föreställer en grupp hbtq-personer som tittar på Ohlson Wallins version av Nattvarden, medan de misshandlas av rysk polis samtidigt. På bilden syns också präster som försöker omvända åskådarna från deras sexuella läggning.

- Många utanför communityt tror att Pride är en enda lång glittrig parad. Men vi har också en allvarlig och seriös ton. Det är fest, glitter och glamour, men vi får inte glömma varför Pride finns. Elisabeth Ohlson Wallin har varit en kämpe i hbtq-frågor sedan innan det var coolt, säger Haydar Adelson.

Laddar för Europride

Nytt för i år är även att de som löser veckoband på festivalen får fritt inträde på Gröna Lund på söndagen. För första gången står även rock på menyn, då Robert Wells uppträder med Rhapsody in rock.

Haydar Adelson nämner också schlagerkvällen och Rickard Söderbergs operaallsång på torsdagen samt lördagens parad som andra höjdpunkter under veckan.

Hela festivalen är också en form av uppladdning inför nästa år då Stockholm står värd för Europride.

- Vi växlar upp rejält i år. Det är nu vi alla får belöningen för allt hårt slit och det känns jättekul att det drar i gång nu, säger Haydar Adelson.