Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En sigillstamp, eller en sigillstämpel, från 1300-talet har hittats på Biskops Arnö.

Medeltida sigill hittat på Biskops Arnö

En sigillstämpel som tillhört en ärkebiskop på 1300-talet har hittats på Biskops Arnö. Enligt arkeologerna är det ett ovanligt fynd.

Det arkeologiska fyndet gjordes i samband med att nya ledningar skulle dras på Biskops Arnö öster om Enköping. Arkeologerna vid Statens historiska museer undersökte platsen med metalldetektorer och upptäckte då fragmentet av sigillstämpeln, som är cirka 2 gånger 4 centimeter stort. Enligt arkeologen Maria Lingström är det ett ovanligt fynd.

- Mellan tummen och pekfingret har man bara gjort ett femtiotal fynd av sigillstamp som har tillhört kyrkliga personer under medeltiden, säger hon.

En stamp är ett slags graverad stämpel för avtryck i vax eller lack och fungerade som en namnteckning. Med hjälp av statsheraldikern Henrik Klackenberg på Riksarkivet kunde arkeologerna konstatera att den härrör från 1300-talet och man tror därför att den har tillhört ärkebiskopen Petrus Philippi. På Biskops Arnö fanns under medeltiden en borg som ärkebiskopen använde som sitt sommarresidens.

- Och det är extra roligt att det är ett fragment, för när personen som ägde stampen dog så förstörde man den oftast. Den var personlig och det gällde att ingen missbrukade den efter den personen dött, berättar Maria Lingström.