Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö till stöd för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.
Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö till stöd för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.

Medborgarskap till dödsdömd retar upp Iran

Irans utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör i landet för att protestera mot att den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Teheran, har fått svenskt medborgarskap.

ANNONS
|

Djalali har bott flera år i Sverige men sitter fängslad dömd till döden i Iran för påstått spioneri för Israels räkning, någon han nekar till.

- Vid mötet uttryckte den islamiska republiken Iran en kraftfull protest mot den svenska regeringens åtgärd att ge medborgarskap till en Mossad-agent som har erkänt att han deltagit i morden på iranska forskare, säger Bahran Qasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, till den statliga nyhetsbyrån Irna enligt Reuters.

ANNONS

"Tortyr vanligt"

Qasemi kallar Sveriges beslut att ge Djalali medborgarskap för "tvivelaktigt och fientligt" och tillägger att Iran inte kommer att respektera det.

- Han är fortfarande iranier, säger Qasemi enligt Irna.

Enligt Amnesty International är det vanligt att erkännanden tvingas fram under tortyr i Iran och människorättsorganisationen har dömt ut rättsprocessen mot Djalali som orättvis. Djalalis hustru Vida Mehrannia har tidigare berättat för TT att det erkännande som spelades in inför rättegången skedde under hot.

Kräver frigivning

Fyra av FN:s människorättsexperter har krävt att Iran omedelbart upphäver dödsdomen mot Djalali.

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har sedan 2015 permanent uppehållstillstånd i Sverige och fick nyligen fullt medborgarskap.

Djalali greps i Iran den 25 april 2016 när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av iranska universitet. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

TT

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade innan medborgarskapet permanent uppehållstillstånd här. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Ahmadreza Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober i år sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali har dömts till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

ANNONS