Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Adrian kunde ha dött till följd av att McDonald's skrapade bort osten från en cheeseburgare.

McDonald’s misstag kunde ha dödat Adrian

När 13-årige Adrian var i Skara på hockeyläger beställde han en hamburgare, utan ost, på grund av sin allergi. Men McDonald’s tog en genväg och skrapade bort osten från cheeseburgare, något som kunde ha kostat Adrian livet.

Adrians mamma menar att det alltid är läskigt när han åker bort själv. Men hon ringde till hotellet och stämde av att personalen förstått innebörden av den mjölkallergi sonen lider av. Nära döden-upplevelsen hennes son försattes i uppstod emellertid en bit bort från hotellet, på McDonald's. Det rapporterade Skaraborgs Läns tidning om först.

– På lördagen skulle barnen äta glass, men eftersom Adrian är allergisk så tänkte han äta två vanliga hamburgare istället. Sådana har han ätit sen han var liten. Det är ju bara hamburgare, ketchup och lök, säger Adrians mamma, Linda Nyström.

Personen i kassan ska då ha sagt att de hade två cheeseburgare färdiga. Men då hade Adrian förklarat att han är allergisk och inte tål mjölk.

– ”Nä, okej” säger hon i kassan, berättar mamma Linda.

Förpackade som hamburgare

Adrian får sina hamburgare med det emblematiska pappret på som signalerar att det är just en hamburgare. Han och kamraterna går sedan tillbaka mot skolan där hockeylägret pågår. På vägen börjar han äta på den ena hamburgaren. Men genast känner han att något är fel.

– Han känner att det kliar i halsen och att han börjar bli svullen i den. Då öppnar han hamburgaren och ser att det är ostrester – både på den han åt och på den andra. Kökspersonalen har alltså skrapat bort osten från cheeseburgarna och paketerat om dessa i hamburgerpaper, återger mamma Linda.

Hon tillägger:

– Min son får panik när han inser vad som hänt och känner att han blir jättedålig. Så han springer tillbaka till skolan där väskan med mediciner är.

Adrian har mjölkproteinallergi. Den innebär att han ständigt har adrenalinsprutor, kortison och allergimedicin med sig. Får man som allergiker av denna typ i sig mjölkprotein så svullnar andningsvägar och slemhinnor. Man får med andra ord andnöd och får man inte i sig mediciner kan man dö.

– Han börjar med att ta allergitabletter och känner efter ett tag att svullnaden lägger sig. Men sen är hela helgen förstörd. Adrian blir helt slut när han tvingas gå igenom den här cykeln. Han får adrenalinpåslag och hela kroppen reagerar jättestarkt. Så han var varken med på lördagen eller söndagen.

Gick miste om hockeylägret

Som tur var så var Adrians morbror med på lägret som frivillig. Resten av lägret spenderade han i morbroderns husvagn.

– Allergin kan blossa upp igen så han vill vara nära någon som han litar på, säger mamma Linda.

Vad tänker du om att det här kunde hända?

– Vi var på semester på Öland så det var inget trevlig samtal. Man tror inte att det ska hända på ett sånt ställe. McDonald's är ju en världskedja som går ut med allergiguider. Det ska vara ett säkert ställe. Sånt här får inte hända! De som jobbar i köket ska veta hur allvarligt det är med allergier.

Linda Nyström fortsätter problematisera att frågan i stort. Hon menar att de som inte är insatta i allergier tror att det rör sig om laktosintolerans. Men skillnaden är stor.

– Det är viktigt att personalen vet sådant här och är utbildade. Det är så dåligt att sånt här kan hända.

Vad sade McDonalds?

– Efter att Adrian ringt oss ringde min man från Öland och fick prata med chefen på plats. Men hon förstod inte allvaret och vad situationen faktiskt innebar. Hon ville inte ta till sig. Så vi krävde att bli uppringda av chefen över henne.

Den personen förstod allvaret och lovade att samla personalen morgonen efter och ta reda på vad som hänt, enligt Linda. Sedan fick familjen en bekräftelse på att personen i kassan visste att Adrian var allergisk. Men ingen i köket erkände vem som faktiskt skrapat bort osten från hamburgarna. Fast det allra värsta är att Adrian tappat förtroendet för andra människor, menar mamma Linda.

– Han lider fortfarande, vill inte äta ute och litar inte på någon vad gäller mat. Han har svårt att äta i skolan  och överallt. Så kommer det vara tills förtroendet byggts upp igen. Han har psykiska men.

Vi har sökt franchisetagaren Carina Wilhelmson för en kommentar utan framgång. Till tidningen GT säger hon: 

– Exakt hur det har kunnat ske vet jag inte men det har ju troligen blivit ett misstag från vår sida och det beklagar jag jättestarkt. Det vi gör är att vi följer upp rutinerna på våran restaurang så att alla rutiner följs som det ska göras.

Linda Nyström tycker att det är viktigt att berätta den här historien. Så att andra slipper gå igenom samma sak.

– Det är viktigt att folk får veta ut hur farligt det är med allergier. Man blir besviken, oavsett om det är en finrestaurang eller McDonald's: är det mjölkallergi så håller man inte på och drar bort osten, säger Adrians mamma, Linda Nyström.