Antalet personer i kriminella nätverk i Sverige är större än tidigare trott. Arkivbild.
Antalet personer i kriminella nätverk i Sverige är större än tidigare trott. Arkivbild.

Mc-gäng och fotbollsfirmor samarbetar

Bättre organiserade och mer välutbildade. Men framför allt många fler – som dessutom har tätare kontakt med varandra. En ny rapport förändrar bilden av organiserad brottslighet, våldsbejakande extremism och fotbollsfirmor i Sverige.

ANNONS
|

Mellan 15000 och 18000 personer i Sverige ingår i olika kriminella nätverk, från mc-gäng till islamistisk extremism. Flera individer kan också ha dubbla tillhörigheter, eller byta grupper.

De olika grupperna har många överlappningar, där i synnerhet kopplingar mellan mc-gäng, fotbollsfirmor och kriminella nätverk fungerar som bryggor mellan olika grupperingar. Det är långt vanligare än tidigare trott att grupperna samarbetar med varandra.

- Tidigare rapporter har haft uppgifter om att det finns mellan 4000 och 10000 personer i de här grupperna, så vi blev ju förvånade, säger Amir Rostami, en av forskarna bakom rapporten.

ANNONS

Dubbla tillhörigheter

Det är inte bara mängden personer i de kriminella nätverken som sticker ut. Även utbildningsgraden är högre än forskarna trott. Nära hälften har klarat gymnasiet och över åtta procent har eftergymnasial utbildning eller högskoleutbildning.

Den typiske medlemmen i dessa grupper är en man på 19 år, född i Sverige med utländsk bakgrund. Nio av tio är misstänkta för brott. Och dessa drygt 15000 personer stod för ungefär en femtedel av alla brottsmisstänkta under det senaste året.

"Lätt att spekulera"

- Det är väldigt brottsaktiva individer. Så både storleken och förmågan för de här grupperna behöver man på något sätt reducera, säger Amir Rostami, som dock inte vill dra för hårda slutsatser om åtgärder.

- Det är lätt att man börjar spekulera då. Men förhoppningsvis kan vår rapport bidra till att öka kunskapen om hur de här miljöerna verkar.

I rapporten har 15244 personer som polisen och säkerhetspolisen registrerat som medlemmar i olika grupperingar i juni i år av forskare vid Institutet för framtidsstudier kartlagts genom korskörningar med uppgifter från bland annat Bolagsverket, Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket.

ANNONS

- Det nya vi har gjort är att vi sammanställt grundläggande egenskaper som finns om de här individerna, och det är såvitt jag vet första gången miljöerna jämförs så detaljerat, säger Amir Rostami.

TT

Fakta: Kriminella nätverk

Antalet individer inom olika typer av kriminella organisationer:

Mc-gäng: 5693

Nätverk: 5094

Fotbollsfirmor: 835

Islamistisk: 785

Gatugäng: 776

Partiella organisationer: 719

Maffia: 486

Vit makt: 382

Övriga extremister: 281

Autonom: 193

Personer kan vara medlemmar i flera olika grupperingar, de räknas dock endast en gång. Siffrorna för enskilda grupper kan därför vara högre.

Källa: Forskningsrapporten "Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige".

ANNONS