Än är det inte riktigt vår i södra Sverige, det väntas både plusgrader och snö de kommande dagarna. Arkivbild.
Än är det inte riktigt vår i södra Sverige, det väntas både plusgrader och snö de kommande dagarna. Arkivbild.

Marsvädret: Varken isdygn eller vår

Än har vi inte sett några nationella isdygn i mars och i södra Sverige väntas plusgrader i veckan. Men om våren är på intåg återstå att se.

ANNONS
|

Den 1 mars uppmättes plusgrader i Karesuando, i nordligaste Sverige, vilket satte stopp för de nationella isdygnen för den här gången. I veckan väntas nu lite mildare och varmare väder, åtminstone i Götaland.

- Det kommer gå upp på plussidan på dagarna, som mest runt fem plusgrader vad jag kan se, säger Charlotta Eriksson.

Minus på nätterna

På nätterna blir det dock fortsatt minusgrader och en del snö är att vänta de kommande dagarna i både södra och norra Sverige.

ANNONS

För att få meteorologisk vår krävs sju dygn med en medeltemperatur över noll grader, något som skedde i mitten av februari längs kusten i södra Götaland.

Låga halter av pollen från såväl hassel som al har dock redan uppmätts i södra Sverige men blomningen har stannat av i och med köldknäppen i slutet av februari.

- De senaste veckorna här har det ju inte varit så mycket. Men blir det plusgrader och sol så släpper de tidiga arterna pollen, säger Agneta Ekebom, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Pendlande temperaturer

Under tisdagen kan det faktiskt bli soligt i södra Götaland och vårtemperaturerna verkar ändå vara på gång där och i södra Svealand.

- Det ligger verkligen och pendlar. Det skulle kunna bli några vårdagstemperaturer i södra delen av landet, men det ligger på gränsen. Vi får se helt enkelt, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

ANNONS

I Götalands inland och södra Svealand brukar den meteorlogiska våren komma först i mitten av mars, så än är inte våren sen.

TT

Fakta: Nationellt isdygn

Med isdygn menas att temperaturen inte överstiger 0,0°C under dygnet. Då avses inte ett kalenderdygn utan det så kallade temperaturdygnet. Temperaturdygnet sträcker sig från klockan 19 (klockan 20 svensk sommartid) föregående dygn till klockan 19 (klockan 20) innevarande dygn.

Ett uttryck som dykt upp på senare år är så kallade nationella isdygn. Det betyder att samtliga stationer i Sverige har isdygn samtidigt.

Den vinter som hittills uppvisat flest nationella isdygn i rad är 1969/70 med 25 sådana. Statistiken sträcker sig tillbaks till 1951, varför exempelvis de mycket kalla krigsvintrarna på 1940-talet inte ingår i studien.

Flest isdygn i rad är tio stycken mellan den 11 och 20 februari 1970.

Det dygn som uppvisat den allra lägsta maximitemperaturen för Sverige är den 11 januari 1987, då ingen station hade högre än -8,8°C.

Källa: SMHI

Fakta: Då är det vår

Meteorologiskt sett är det vår när medeltemperaturen varit mer än 0,0 grader sju dygn i rad.

Vårens ankomst räknas dock från det första av de sju dygnen med plusgrader, och kan alltså inte avgöras förrän i efterhand.

Källa: SMHI

ANNONS