Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marin och Andersson håller pressträff om Nato

Vid 12:10 håller Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands statsminister Sanna Marin (S) pressträff. På agendan: Nato.
Enligt uppgifter till SvD är statsminister Magdalena Anderssons mål att Sverige går med i Nato i juni i år.

Enligt uppgifter till SvD är statsministern Magdalena Anderssons mål att Sverige går med i Nato i juni i år.

Planen är att lämna in ansökan på Nato-mötet i Madrid i av den månaden, enligt uppgifter till tidningen. En tidpunkt som också Moderatledaren Ulf Kristersson tidigare sagt är lämplig.

Uppgifterna kommer samma dag som Finlands statsminister Sanna Marin är i Stockholm och träffar Sveriges dito Magdalena Andersson (S).

Strax efter klockan 12 håller de båda statsministrarna pressträff.

Mötet mellan statsministrarna hålls samma dag som Finlands regering presenterar landets säkerhetspolitiska analys. Rapporten väntas lista för- och nackdelar med att gå med i försvarsalliansen.

Finlands statsminister Sanna Marin har inte officiellt uttryckt sin åsikt, men olika uttalanden hon gjort kan tolkas som att hon är positiv till ett medlemskap.

Sverige och Finland har ett tajt försvarssamarbete, och även om båda länderna tar självständiga beslut i Nato-frågan finns en vilja att om möjligt göra gemensam sak i alliansfrågan. Speciellt tufft kan det bli för det land som halkar efter, eller ”lämnas kvar” om det ena landet bestämmer sig för att gå med. I Finland sattes Nato-debatten igång tidigare än i Sverige, och har kommit längre, men de senaste dagarna har det snabbt börjat röra på sig även i Sverige.

Två tecken på det är SD:s beslut att Sverige bör gå med om Finland gör det, och de diskussioner som ska föras de kommande veckorna inom Socialdemokraterna.

I Sverige pågår också en säkerhetspolitisk analys, där alla riksdagspartier deltar. Resultatet av analysen presenteras i en rapport senast 31 maj.

LÄS OCKSÅ: Därför kan Socialdemokraterna svänga i Natofrågan

LÄS OCKSÅ: Kristerssons press på Socialdemokraterna: Gör Nato till en valfråga

LÄS OCKSÅ: SSU vill inte att Sverige går med i Nato

LÄS OCKSÅ: Efter Finlands besked ökar pressen på Sverige

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.