Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild
Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild

Många vill ha polis efter Eliasson

Att det är en polis – det är ett av kraven på den person som tar över som rikspolischef när Dan Eliasson slutar. Tullverkets chef och Säpos generaldirektör är några som pekas ut som möjliga efterträdare.

ANNONS
|

- Det absolut viktigaste är att det är en polis som leder polisen, med djup och grundlig verksamhetskunskap och kompetens, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till TT.

Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, tror också han att det nu vore lämpligt med en polis på posten.

- Jag tror att det skulle vara bra i det här läget. För polisens skulle internt vore det bra, så att de känner ett större förtroende för sin ledning, säger han.

ANNONS

Missnöjda poliser

Dan Eliasson tillträdde som rikspolischef i samband med den stora omorganisationen 2015, och blev snabbt en måltavla för kritiken mot denna. Poliser har lämnat yrket i missnöje och utredningsresultaten fortsatte sjunka. Förra året pekade siffrorna för första gången på länge uppåt, men kritiker noterade att ökningen var som störst på bland annat trafik- och narkotikabrott – där ärendena många gånger initieras av polisen självt.

Nu behöver polisen gå in i ett nytt skede och få en ledning som motiverar och engagerar poliskåren, säger Lena Nitz.

- Arbetet med att uppvärdera polisyrket som Dan Eliasson har påbörjat måste fortsätta. Det är fortfarande så att vi har en polisbrist, som gör att vi inte kan leverera tillräckligt bra. Och då behöver lönerna höjas, arbetsmiljön förbättras och ledarskapet utvecklas. Det är jag övertygad om att den som blir nästa rikspolischef är medveten om.

"Uppskattad"

Bo Wennström nämner tre möjliga kandidater till posten. Den första är Therese Mattson, som i dag är chef för Tullverket. Hon har tidigare varit chef över dåvarande Rikskriminalen.

ANNONS

- Hon har erfarenhet, och en kvinna har inte varit rikspolischef tidigare. Hon är också uppskattad av rätt så många, säger Wennström.

Klas Friberg, nuvarande regionpolischef i region Väst som också han tidigare varit chef på Rikskriminalen, är en annan möjlig efterträdare, liksom nuvarande Säpo-chefen Anders Thornberg.

Vem det blir får vi veta under torsdagen, då regeringen kommer att presentera den nya rikspolischefen.

TT

ANNONS