Långt ifrån alla solskyddstillverkare kan bevisa att produkten håller måttet, visar Läkemedelsverkets granskning. Arkivbild.
Långt ifrån alla solskyddstillverkare kan bevisa att produkten håller måttet, visar Läkemedelsverkets granskning. Arkivbild.

Många solskyddsprodukter utan bevisad effekt

Långt ifrån alla solskyddstillverkare kan bevisa att produkten håller måttet, visar Läkemedelsverkets granskning. Flera produkter saknar även varningstexter och instruktioner.

ANNONS
|

En färsk rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att antalet fall av hudcancer i Sverige accelererat under de senaste åren. Därför är solskyddsprodukter viktiga, konstaterar Läkemedelsverket.

Enligt EU-kommissionens solskyddsrekommendation ska solskyddsprodukter skydda mot UVA- och UVB-strålning.

Det är dock långt ifrån säkert att alla solskyddsprodukter håller vad de lovar, visar Läkemedelsverkets granskning som konstaterar brister i dokumentationen av effektbevisningen hos sju av tio produkter.

Charlotte Björkbäck ser allvarligt på bristerna.

- Det är ett krav att solskyddsprodukter ska ha dokumentation som visar att den har det skydd som anges på produkten. Ansvarigt företag ska utföra standardiserade tester som visar att produkten håller det skydd som anges i märkningen.

ANNONS

Komplement till kläder

Solskyddsrekommendationen preciserar även att solskyddsprodukter ska vara försedda med varningstexter och användarinstruktioner. Exempel på varningstexter är "vistas inte för länge i solen, även om du använder en solskyddsprodukt”, ”utsätt inte spädbarn och småbarn för direkt sol” och ”för mycket sol medför en allvarlig hälsorisk”.

Fyra av tio granskade produkter saknade dock varningstexter och användarinstruktioner för solskydd.

Enligt Charlotte Björkbäck bör solskyddet ses som ett komplement till andra åtgärder.

- Man ska framför allt undvika solen när den står som högst, mellan klockan elva och tre. Man ska söka skugga och ha skyddande kläder och välja så hög solskyddsfaktor som möjligt.

Fortsatta kontroller

Solskyddet bör appliceras flera gånger om dagen, i synnerhet efter bad och handdukstorkning.

- Välj gärna en vattenfast produkt och smörj med en riklig mängd. Sex teskedar är det mått man brukar ange.

Konsumenter som följer rekommendationerna ska kunna känna sig trygga, säger Charlotte Björkbäck.

ANNONS

- Det är viktigt att företagen tar sitt ansvar. De upptäckta bristerna visar att det finns anledning att fortsätta kontrollera att ansvarigt företag uppfyller kraven.

TT

Fakta: Råd kring solskydd

Varje år konstateras 60000 hudcancerfall i Sverige. Det finns ett starkt samband mellan att bränna sig i solen och hudcancer.

Särskilt farligt är att bränna sig som ung och i Sverige har malignt melanom ökat under många år.

Utöver att skydda sig med täckande klädsel så bör man använda solskyddsmedel.

Det är viktigt att känna till att solskyddsmedel endast uppnår full effekt om det används i tillräckliga mängder.

Uppskattningsvis behöver man smörja in cirka 35 gram solskyddsmedel för att skydda hela kroppen på en vuxen person med normalstor kroppsbyggnad. Detta motsvarar ungefär sex teskedar kräm.

Många använder bara halva den mängden, vilket gör att skyddet mot solstrålning minskar betydligt.

Solskyddsprodukter ska innehålla en kombination av olika UV-filter, så att de ger ett tillräckligt bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten och Läkemedelsverket.

ANNONS