Med värmen ökar antalet hemlösa katter. Arkivbild.
Med värmen ökar antalet hemlösa katter. Arkivbild.

Många hemlösa katter – men fler vill hjälpa

Med värmen ökar antalet hemlösa katter. Enligt Kattjouren i Malmö kan de få uppemot 30 meddelanden om övergivna katter, varje dag.

ANNONS
|

Samtalen som trillar in till jouren gäller både enskilda övergivna katter och stora kattkolonier med tiotalet katter utan hem.

- Dessa katter lever ofta i osynlighet, så man ser dem inte förrän det kommer en kull, säger Julia Lindström.

Hon volontärarbetar på Kattjouren i Malmö och berättar att de varje dag får mellan tio till tjugo samtal där privatpersoner hittat övergivna katter. Under sommarmånaderna ökar trycket, bland annat på grund av att många ungar föds under denna period.

ANNONS

- Det är just när det blir varmare och katthonorna är könsmogna som många ungar dyker upp. Det kan vara att en katt alltid varit hemlös och sedan får hon ungar som i sin tur får fler ungar. Det blir otroligt många katter, säger hon.

Det finns uppskattningsvis 100000 herrelösa katter i Sverige, enligt en statlig utredning som gjordes för ett par år sedan. Samtidigt vill allt fler hjälpa till med att ta hand om katterna, berättar Julia Lindström.

Hittills har hon lyckats hitta ett hem till alla katter som hon tagit sig an, mycket tack vare det allt större intresset.

- Det har ökat de senaste åren, folk har blivit mer medvetna och villiga att hjälpa till.

TT

ANNONS