En majoritet av svenskarna anser att metoo-uppropet har lett till faktiska förändringar. Arkivbild.
En majoritet av svenskarna anser att metoo-uppropet har lett till faktiska förändringar. Arkivbild.

Män och kvinnor oense om effekterna av metoo

ANNONS
|

Lite drygt ett år efter att metoo-uppropet startade i Sverige anser 45 procent av männen men bara 28 procent av kvinnorna att män som kränker kvinnor har ändrat sitt beteende. Det visar en Novusundersökning gjord på uppdrag av SVT Nyheter.

36 procent av männen anser att män säger ifrån vid oacceptabelt beteende i högre grad i dag, men endast 26 procent av kvinnorna håller med. Däremot anser omkring 65 procent av svenskarna, både män och kvinnor, att metoo ledde till en förändring.

- En dryg majoritet säger att Metoo-rörelsen har lett till en faktisk förändring och det är ju positivt. Det visar också att det inte var någon liten övergående fråga. Framför allt handlar det om att kvinnor ändrat sitt beteende och nu säger ifrån och anmäler, säger Torbjörn Sjöström, vd på företaget Novus, till SVT Nyheter.

ANNONS

Undersökningen bygger på drygt 1000 intervjuer. Bland dem som säger sig ha påverkats direkt av metoo är unga i majoritet; 28 procent av 18-29-åringarna anser sig påverkade jämfört med åtta procent av 65-79 åringarna.

TT

ANNONS