Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara i dörren finns minst tolv skotthål. Åtminstone någon av kulorna gick rakt genom huset och in i grannhuset.

Man i 20-årsåldern anhållen för polisskott

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för skjutningen mot en polisbostad i Västerås. Minst tolv skott borrade sig igenom ytterdörren i den bostad där en polis och hans familj låg och sov.

Åklagaren Anne Sjöblom beslutade att anhålla mannen klockan 20.43 efter förhör under lördagskvällen. Mannen är anhållen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för försök till mord.

- Jag har anhållit en person som är skäligen misstänkt för det här. Jag kommer inte uttala mig mer än så i ärendet de närmaste dagarna, säger Anne Sjöblom till TT.

Senast på tisdag klockan 12 måste hon bestämma sig för om den anhållne mannen ska begäras häktad eller inte.

Enligt polisen är en andra person som hämtades in till förhör tidigare under dagen försatt på fri fot, men inte avförd från utredningen.

Låg och sov

Två vuxna och två barn befann sig i det beskjutna huset och låg och sov under skottlossningen vid tretiden natten mot lördagen. Skotten som avlossades ska ha varit så kraftiga att de gått rakt igenom fastigheten och åtminstone ett av skotten träffade fastigheten bakom, uppger en poliskälla för TT.

Därmed ska även andra personer ha utsatts för fara. Bara i ytterdörren kan man räkna till minst tolv skotthål.

- Det är stor förödelse i huset. Det är en mängd grovkalibriga patroner som ligger utanför, säger regionpolischefen Carin Götblad på en presskonferens där hon redogör för nattens händelser och polisens arbete.

Polisen vill inte säga vilket position den drabbade polisen har inom myndigheten.

- Men det här är en vanlig, duktig, polis som blivit utsatt. Det är oerhört allvarligt. Det är ren tur att inte någon blivit träffad, säger hon.

Hon vill inte uttala sig om vilken typ av vapen som har använts, innan den tekniska undersökningen är klar.

- Det är ett grovkalibrigt vapen, det kan vara ett automatvapen, säger hon.

Riktat mot polisen

Enligt TT:s källa arbetar polisen just nu efter teorin att dådet riktar sig mot Polismyndigheten i stort med anledning av polisens riktade arbete mot den grova kriminaliteten i regionen.

- Vi utgår ifrån att det är ett angrepp riktat mot Polisen och vår verksamhet. Då försöker vi vidta de åtgärder som vi tycker är viktiga för att det här inte ska kunna ske igen, säger polisområdeschefen Robert Wallén till TT.

Polisen kommer att ha en större närvaro ute i samhället eftersom händelsen även väcker oro bland invånare i Västerås.

- Jag vaknade av att det hördes ett smattrande ljud, men sedan var det tyst. Det pågick en ganska lång stund, säger grannen Kinda till TT.

- Jag kollade alla fönster och tittade till barnen, men såg ingenting. Så jag tänkte att det var väl ingenting.

En äldre dam som bor alldeles i närheten av det beskjutna huset vaknade av att det smällde.

- Men jag fattade inte att det var skott. Jag gick upp, men lade mig sedan och vaknade när polisen dunkade på dörren. Jag tycker att det är hemskt. Det här är ju ett så lugnt och fint område, säger hon till TT.

Intensivt polisarbete

Polismyndigheten har gått upp i stabsläge som en följd av händelsen, som rubriceras som mordförsök alternativt dråpförsök.

Enligt polisområdeschefen Robert Wallén ska det inte ha funnits någon konkret hotbild eller ett specifikt hot mot den drabbade polismannen.

- Det man kan konstatera är att det här är ett väldigt allvarligt brott och att det är en kraftig våldsanvändning att skjuta med ett grovkalibrigt vapen. Det gör inte vem som helst, säger Wallén.

Riksåklagaren har informerats om händelsen och familjen tas om hand på skyddad plats.