Bara i dörren finns minst tolv skotthål. Åtminstone någon av kulorna gick rakt genom huset och in i grannhuset.
Bara i dörren finns minst tolv skotthål. Åtminstone någon av kulorna gick rakt genom huset och in i grannhuset.

Man i 20-årsåldern anhållen för polisskott

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för skjutningen mot en polisbostad i Västerås. Minst tolv skott borrade sig igenom ytterdörren i den bostad där en polis och hans familj låg och sov.

ANNONS

Åklagaren Anne Sjöblom beslutade att anhålla mannen klockan 20.43 efter förhör under lördagskvällen. Mannen är anhållen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för försök till mord.

- Jag har anhållit en person som är skäligen misstänkt för det här. Jag kommer inte uttala mig mer än så i ärendet de närmaste dagarna, säger Anne Sjöblom till TT.

ANNONS

Senast på tisdag klockan 12 måste hon bestämma sig för om den anhållne mannen ska begäras häktad eller inte.

Enligt polisen är en andra person som hämtades in till förhör tidigare under dagen försatt på fri fot, men inte avförd från utredningen.

Låg och sov

Två vuxna och två barn befann sig i det beskjutna huset och låg och sov under skottlossningen vid tretiden natten mot lördagen. Skotten som avlossades ska ha varit så kraftiga att de gått rakt igenom fastigheten och åtminstone ett av skotten träffade fastigheten bakom, uppger en poliskälla för TT.

Därmed ska även andra personer ha utsatts för fara. Bara i ytterdörren kan man räkna till minst tolv skotthål.

- Det är stor förödelse i huset. Det är en mängd grovkalibriga patroner som ligger utanför, säger regionpolischefen Carin Götblad på en presskonferens där hon redogör för nattens händelser och polisens arbete.

Polisen vill inte säga vilket position den drabbade polisen har inom myndigheten.

- Men det här är en vanlig, duktig, polis som blivit utsatt. Det är oerhört allvarligt. Det är ren tur att inte någon blivit träffad, säger hon.

ANNONS

Hon vill inte uttala sig om vilken typ av vapen som har använts, innan den tekniska undersökningen är klar.

- Det är ett grovkalibrigt vapen, det kan vara ett automatvapen, säger hon.

Riktat mot polisen

Enligt TT:s källa arbetar polisen just nu efter teorin att dådet riktar sig mot Polismyndigheten i stort med anledning av polisens riktade arbete mot den grova kriminaliteten i regionen.

- Vi utgår ifrån att det är ett angrepp riktat mot Polisen och vår verksamhet. Då försöker vi vidta de åtgärder som vi tycker är viktiga för att det här inte ska kunna ske igen, säger polisområdeschefen Robert Wallén till TT.

Polisen kommer att ha en större närvaro ute i samhället eftersom händelsen även väcker oro bland invånare i Västerås.

- Jag vaknade av att det hördes ett smattrande ljud, men sedan var det tyst. Det pågick en ganska lång stund, säger grannen Kinda till TT.

ANNONS

- Jag kollade alla fönster och tittade till barnen, men såg ingenting. Så jag tänkte att det var väl ingenting.

En äldre dam som bor alldeles i närheten av det beskjutna huset vaknade av att det smällde.

- Men jag fattade inte att det var skott. Jag gick upp, men lade mig sedan och vaknade när polisen dunkade på dörren. Jag tycker att det är hemskt. Det här är ju ett så lugnt och fint område, säger hon till TT.

Intensivt polisarbete

Polismyndigheten har gått upp i stabsläge som en följd av händelsen, som rubriceras som mordförsök alternativt dråpförsök.

Enligt polisområdeschefen Robert Wallén ska det inte ha funnits någon konkret hotbild eller ett specifikt hot mot den drabbade polismannen.

- Det man kan konstatera är att det här är ett väldigt allvarligt brott och att det är en kraftig våldsanvändning att skjuta med ett grovkalibrigt vapen. Det gör inte vem som helst, säger Wallén.

ANNONS

Riksåklagaren har informerats om händelsen och familjen tas om hand på skyddad plats.

TT

Fakta: Tidigare dåd mot poliser

Nästan 70 procent av poliserna upplever att utsattheten för hot och våld har ökat de senaste två åren. Omkring 2000 poliser svarade i Polisförbundets undersökning.

De senaste åren har flera sprängattentat riktats mot polisen. Bland annat två mot Rättscentrum i Malmö:

3 februari 2014: Någon placerar en sprängladdning vid Rättscentrum i Malmö. Den kraftiga detonationen skadar fasaden och fönster på byggnaden, som inrymmer bland annat polishus, tingsrätt och åklagarkammare. Ingen människa skadas.

30 november 2014: Strax före midnatt exploderar en sprängladdning som placerats vid Rättscentrum. Detonationen orsakar stora skador på entrén och byggnadens fasad. Ingen människa skadas allvarligt.

21 augusti 2015: Efter att en polispatrull gjort en fordonskontroll i Tumba attackeras poliserna med stenar. Situationen trappas upp och fler poliser kallas till området. Eld anläggs vid polisstationen och en handgranat kastas mot en polisbuss i vilken det finns fyra poliser.

1 januari 2017: I Katrineholm kastas vid tolvslaget en misstänkt handgranat mot polisstationen. Entrédörren, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadas. Även en fastighet mitt emot polishuset får skador.

6 februari 2017: Natten till den 6 februari exploderar en polischefs bil som står parkerad vid hans bostad i en kommun norr om Stockholm. Ingen skadas och polisen och hans familj förs i säkerhet. Polischefen har bland annat haft ledande befattningar i kampen mot gängkriminalitet.

13 augusti 2017: En explosion inträffar vid polishuset i Hallstahammar klockan 01.20. Det finns inga poliser i lokalen vid detonationen och ingen annan människa skadades heller.

18 oktober 2017: En sprängladdning detonerar vid entrén till polishuset i Helsingborg. Ingen skadas i explosionen.

I juni i år presenterade Polisförbundet en rapport som visar att svenska poliser utsetts för allt mer hot och våld. Den visar att 40 procent de tillfrågade de senaste tolv månaderna utsatts för hot, våld eller annan otillbörlig påverkan med syfte att påverka deras tjänsteutövning.

ANNONS