Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen satt iförd grön klädsel och hade handen för ansiktet i säkerhetssalen.

Man häktad misstänkt för terrorbrott

En man i 20-årsåldern har häktats misstänkt för stämpling till terroristbrott och grovt vapenbrott. Han greps i västra Sverige och ärendet har internationella kopplingar.

Säpo gjorde under torsdagsmorgonen tillsammans med polisen tillslag på flera platser i västra Sverige. Då greps mannen som nu har häktats.

- Det är tillfredsställande att tingsrätten delar min bedömning om sannolika skäl för de här två brottsmisstankarna. Sedan är det här i lindan av en stor utredning, det är många åtgärder som kommer att behöva göras, säger åklagare Henrik Olin.

Häktningsförhandlingarna hölls i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt. Mannen fördes in i handfängsel, eskorterad av två poliser. Han var klädd i grön t-tröja och gröna mjukisbyxor och höll en hand för ansiktet.

Efter en knapp timmes förhandling bakom stängda dörrar beslutade rätten att häkta mannen på sannolika skäl, misstänkt för stämpling till terroristbrott och för grovt vapenbrott. Nu fortsätter utredningen på bred front, säger åklagaren.

- Det är ett stort antal åtgärder som kommer att utföras. Jag kan inte gå in på några detaljer, det är förundersökningssekretess som råder, säger Henrik Olin.

Nekar till brott

Den misstänkta stämplingen, en form av förberedelse till brott, ska enligt häktningsframställan till Vänersborgs tingsrätt ha begåtts mellan 1 september och 12 december.

Torsdagens tillslag gjordes bland annat i kommunerna Lilla Edet och Ale. Flera personer kallades till förhör, men samtliga fick under dagen lämna polisen. Om insatserna har lett till att myndigheterna minskat risken för ett eventuellt attentat i Sverige vill inte åklagaren svara på. Han konstaterar bara att terrorhotnivån ligger kvar på en trea på en femgradig skala, vilket innebär att en terrorattack kan inträffa.

Den misstänktes advokat Michael Hansson tycker att häktningen var väntad.

- Det kanske var förväntat med det pådraget som varit, men i övrigt är hans inställning oförändrad. Så vi får se vad utredningen visar när den löper på, säger han.

Mannen, som inte finns i belastningsregistret sedan tidigare, nekar till brott. På frågan hur hans klient mår svarar Hansson att det är tufft att vara anhållen och häktad i Sverige.

- De flesta blir nog upprörda i en sådan situation.

Särskild händelse

Enligt Säkerhetspolisens chef Klas Friberg har Säpo arbetat i minst tre veckor med ärendet. De fick nys om händelsen via ett tips som kom in från ett annat land.

- Vi har jobbat i en så kallad särskild händelse mot det här tipset som vi har bedömt som allvarligt, säger Friberg.

- Nu pågår det ett intensivt arbete med att analysera både förhör och material som tagits i beslag, fortsätter han.

Säpo har tidigare uppgett att ärendet har kopplingar till internationell terrorism. När eller var det misstänka terrorbrottet skulle utföras vill Säpo inte gå in på.

- Det är otroligt viktigt att en åklagare får jobba på det sättet en åklagare vill med det här, det vill säga inte att det kommer ut för mycket information kring ärendet, för då kan vi förstöra de förhör och den kunskap som den misstänkte och andra kan ha runt det här, säger Klas Friberg.

Omfattande beslag

TT: Finns det skäl för folk att vara oroliga?

- Nej, men däremot finns det skäl, i och med att vi har en trea i Sverige, att vara uppmärksam på omgivningen inte minst när man är ute i publika sammanhang. Det tipset man kan lämna är att när man är på tillställningar eller ute och handlar, ha lite koll på var nödutgångar och annat är, så att man – om det händer saker – vet direkt vart man ska ta vägen.