Hovrätten för nedre Norrland frikänner mannen för mord. Arkivbild.
Hovrätten för nedre Norrland frikänner mannen för mord. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Man frias för mord på sambo

Hovrätten ändrar domen för den man som i tingsrätten fick livstids fängelse för mord på sin sambo i Hudiksvall sommaren 2022. Det anses inte klarlagt att kvinnan dog av våldet och mannen döms i stället för synnerligen grov misshandel.

ANNONS

Sambon, en kvinna i 60-årsåldern, hade utsatts för omfattande våld när hon hittades död i parets gemensamma bostad i juli 2022. Mannen greps på platsen och åtalades i november misstänkt för mord. Han har med hänvisning till att han var kraftigt berusad vid tillfället varken erkänt eller förnekat brott.

Utredningen visade att kvinnan attackerats med slag, sparkar och knuffar.

Hovrätten för nedre Norrland anser likt tingsrätten att mannen misshandlade sin sambo på det vis åklagaren påstått, vilket lett till " traumatiska skador i storhjärnan".

Domstolen anser det dock inte ställt utom rimligt tvivel att våldet orsakade kvinnans död, som åklagaren påstått. Utredningen i målet lämnar enligt hovrätten utrymme för att döden i stället orsakats av läkemedelsförgiftning.

ANNONS

"Om man ska döma någon för att ha orsakat en annan människas död får det inte råda något rimligt tvivel om att dödsorsaken är den som åklagaren har påstått. Här fanns ett rimligt tvivel”, säger hovrättsrådet Hanna Hjorth i en kommentar.

I tingsrätten dömdes mannen också för fyra fall av misshandel samt grovt olaga tvång. Hovrätten friar mannen från en av misshandlingarna och bedömer inte det olaga tvånget som grovt.

Mannen dömdes i tingsrätten att betala skadestånd på 725 000 kronor till kvinnans anhöriga, men eftersom hovrätten frikänner honom för mord avslås de anhörigas skadeståndstalan.

Straffet för mannen blir sju års fängelse.

Hovrätten var oenig. En ledamot ville döma mannen för mord och en annan ville döma honom för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

ANNONS