Säkerhetspolisen vill inte att en man ska lämna Kristianstad så länge han har anmälningsplikt. Arkivbild.
Säkerhetspolisen vill inte att en man ska lämna Kristianstad så länge han har anmälningsplikt. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Man förbjuden att lämna Kristianstad

En man har blivit förbjuden att lämna Kristianstad. Orsaken är att Säkerhetspolisen bedömer att han skulle kunna begå terroristbrott, skriver Dagens Juridik.

ANNONS
|

Migrationsverket beslutade under sommaren 2019 att mannen skulle utvisas, efter en ansökan från Säpo. När det senare konstaterades att det förelåg verkställighetshinder belades han med anmälningsplikt i stället.

I juni i fjol kom ett beslut om fortsatt anmälningsplikt som kan pågå fram till juni 2025. Säpo ansökte senare samma år om att mannen skulle förbjudas att lämna Kristianstads kommun så länge som han hade anmälningsplikt. Enligt Säpo behövde man förhindra fysiska möten inom vissa grupperingar. Dessutom fanns det fortsatt risk att mannen skulle begå eller medverka till terrorbrott.

Mannen motsatte sig förbudet, men Stockholms tingsrätt ansåg att det fanns behov av åtgärden.

ANNONS

Ärendet överklagades till Svea hovrätt. Mannen pekade bland annat på att vistelseförbudet drabbar hans barn.

Men enligt hovrätten framkom det inte tillräckligt starka skäl för att hans intresse ska väga tyngre än det allmännas utan förbudet att lämna Kristianstad står kvar.

ANNONS