Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Malmö häver avtal med externa utbildningssamordnare efter anmälan om fusk. Arkivbild.

Malmö häver avtal efter SFI-fusk

Nu häver Malmö stad utbildningsavtal med en av stadens externa anordnare av SFI-utbildning. Drygt 600 elever förflyttas till Komvux och de anställda har erbjudits anställning via kommunen

Beslutet togs efter att utbildningsanordnaren Astar i mars polisanmäldes för bedrägeri, då de hade skickat in felaktiga personallistor med fler läraranställda än vad de faktiskt har. Enligt ett pressmeddelande från Malmö stad är företaget skyldig kommunen minst 34 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar.

- Vi har naturligtvis förberett oss för den här situationen. Signalerna från Astar har varit att företaget inte kommer att göra rätt för sig inom de 30 dagar de haft på sig, säger Lars Rehnberg, förvaltningsdirekt i ett pressmeddelande.

Samtliga elever erbjuds istället undervisning via Komvux.

- Eleverna är vårt ansvar, även de som studerat och studerar hos våra externa avtalspartners. Vårt fokus nu är att övergången ska bli så enkel som möjligt för dem, säger Lars Rehnberg, förvaltningsdirektör Malmö stad i ett pressmeddelande.

Även utbildningskoncernen Hermods har polisanmälts för liknande fusk och Malmö stad kräver tillbaka minst 4,7 miljoner kronor.