Stefan Löfven (S) hälsar på Linda Folkesson från Veidekke vid ett besök på ett bygge i Högdalen. Arkivbild.
Stefan Löfven (S) hälsar på Linda Folkesson från Veidekke vid ett besök på ett bygge i Högdalen. Arkivbild.

Målet: 25 procent kvinnor i byggbranschen

Regeringens mål är att år 2030 ska minst 25 procent av de som anställs i bygg- och anläggningsbranschen vara kvinnor. Men det saknas än så länge konkreta förslag för att nå målet.

ANNONS
|

Det är en kraftigt mansdominerad bransch – till exempel är 99 procent av medlemmarna i fackförbundet Byggnads män. Men detta hoppas regeringen ändra på med ett nytt jämställdhetsmål.

- Jag tror att det är möjligt att nå, men det kommer att krävas rätt stora insatser, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) och poängterar att det kan vara en nyckelfråga i en bransch som har stor brist på arbetskraft.

ANNONS

”Inte bara ett politiskt mål”

TT: Vad kan politiker göra för att kvinnor ska känna sig mer välkomna på arbetsplatserna?

- Vi kan inte göra så mycket där. Det måste branschen, industrin och facket göra tillsammans. Själva vitsen med detta mål är att det inte bara är ett politiskt mål. Även facket och branschen är med på det, fortsätter Peter Eriksson.

På gymnasienivå är cirka 90 procent av eleverna på bygg- och anläggningsprogrammen män. På VVS- och fastighetsprogrammen är 97 procent män. Eriksson menar att regeringen och kommunerna kan samverka och driva på för att göra utbildningarna mer attraktiva för tjejer.

”Man kan göra mycket”

- Där finns det väldigt mycket man kan göra. Alltifrån syokonsulenter till att själva utbildningarna förändras och att man driver på en sådan sak. Att ta ett mål är ett första avstamp, sedan får man sätta sig ned med facket och branschen diskutera hur man ska ta sig dit.

ANNONS

TT: Hur kan utbildningarna förändras?

- På väldigt många sätt. Men hur är väl något som man kan återkomma till. Det är ju inte i det här skedet som vi ska formulera exakt hur man ska göra utan det gör man i nästa skede, när man ska sätta sig ned med alla från lärare till syokonsulenter och ta fram hur man ska arbeta.

TT

Fakta: Könsfördelningen i byggbranschen

99 procent av medlemmarna i fackförbundet Byggnads är män.

År 2007 gjorde Statistiska Centralbyrån en kartläggning av könsstrukturen inom de fyra områdena bygg, elektro och data, fordon och farkost samt energi och vvs. Av totalt 436000 utbildade personer var 97 procent män. Fram till år 2030 beräknades andelen kvinnor ha stigit med en procent.

På gymnasienivå är cirka 90 procent av eleverna på bygg- och anläggningsprogrammen män. På VVS- och fastighetsprogrammen är 97 procent män.

Källa: Byggnads, Skolverket, Branschföreningen Byggcheferna

ANNONS