Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Makassar Highway står på grund. Arkivbild.

Makassar Highway kvar på grundet

Det är fortfarande oklart när fartyget som gick på grund utanför Västervik i måndags ska bärgas.

Tre företag har lämnat sina förslag på bärgning av fartyget Makassar Highway som gick på grund i Tjusts skärgård norr om Västervik i måndags morse.

- Det innebär att när det är godkänt av Transportstyrelsen och Kustbevakningen kan man påbörja arbetet med att lasta av oljan som finns kvar och att få bort fartyget från platsen, säger Pär Åke Eriksson vid Kustbevakningen.

Just nu jobbar båtens försäkringsbolag med att ta fram en bärgningsplan och att det ska råda gynnsamma bärgningsförhållanden.

Kustbevakningen har tre fartyg och ungefär 25 personer på plats. Totalt finns 1 200 bilar och 19 besättningsmän kvar på båten. Besättningsmännen rapporteras arbeta som normalt.

Fartyget, som är Panamaregistrerat och utgick från Tyskland med en huvudsakligen polsk besättning, sökte sig nära kusten för att få bättre mobiltäckning, enligt besättningens egna uppgifter. Sedan fortsatte fartyget på den felaktiga kursen tills det tog stopp.

Överstyrmannen, som tidigare varit anhållen, har släppts efter att ha erkänt sig skyldig till sjöfylleri och vårdslöshet i trafik, uppger Västerviks-Tidningen. Mannen hade 0,38 promille alkohol i blodet vid provtagningen.