Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson. Bild: Marko Sääväla/TT

M vill satsa 2 miljarder mer på rättsväsendet

Moderaterna vill satsa 2,1 miljarder kronor mer än regeringen på rättsväsendet 2022. I satsningen ingår fler fängelseplatser, fler åklagare och en riktad lönesatsning för polisen.

ANNONS

– Vill man på allvar krossa den grova brottsligheten måste man förstärka varje del av rättsväsendet, säger partiledaren Ulf Kristersson.

I partiets budgetmotion föreslås att polisen får över 800 miljoner kronor mer än vad regeringen föreslår i sin budgetproposition. Moderaterna vill bland annat lägga 300 miljoner kronor mer på ny teknik, som kameror, 250 miljoner kronor för att återanställa erfarna poliser och 100 miljoner kronor på att få fler poliser i yttre tjänst.

Polismyndigheten har dock inte begärt högre anslag än vad regeringen vill ge den.

– Det handlar om politiskt ledarskap och att vara tydlig med ambitionsnivån, säger M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

ANNONS

– Polisen begär pengar för det man har fått i uppdrag att göra.

Nås polismålet

M föreslår också 150 miljoner kronor till en riktad lönesatsning 2022.

– Vi måste attrahera fler personer för att de ska vilja bli poliser, säger Svantesson.

Regeringens mål, som det finns brett stöd för i riksdagen, är 10 000 fler polisanställda 2024 jämfört med 2015, det vill säga drygt 38 000 polisanställda. Enligt M:s beräkningar kommer inte målet att nås till 2024. Polismyndigheten räknar dock med att klara det.

– Jag hoppas de får rätt, men det finns inget som tyder på det nu, säger Ulf Kristersson.

M har i sina beräkningar utgått från hur många poliser som utbildats de senaste åren.

I M:s satsning ingår också att åklagarna på sikt ska bli 300 fler. Därför avsätter man 260 miljoner kronor för 2022. M varnar för att Åklagarmyndigheten inte växer i takt med Polismyndigheten.

"Skulle vara en rivstart"

I budgetmotionen föreslås också drygt 600 miljoner kronor mer till Kriminalvården för fler fängelseplatser. M vill slopa den så kallade straffrabatten för unga helt, medan regeringen har föreslagit att rabatten slopas för grova brott. Därför räknar M med att fler fängelseplatser behövs.

Satsningarna i M:s budgetmotion för 2022 trappas upp åren därefter för att hamna på 5,3 miljarder mer än regeringen 2024.

ANNONS

Moderatledaren hoppas att högeroppositionen lyckas få igenom ett gemensamt budgetförslag i riksdagen, där M:s satsningar på rättsväsendet ingår. Enligt Kristersson skulle det innebär "en rivstart" för en eventuell borgerlig regerings kamp mot brottsligheten efter nästa val.

Damberg sågar

Satsningarna på rättsväsendet vill M finansiera genom att slopa regeringens förslag på en utbyggd föräldraförsäkring, den så kallade familjeveckan.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är inte imponerad av utspelet.

"Det är inget nytt Moderaterna kommer med. Medan Moderaterna håller på med överbudspolitik i opposition så jobbar regeringen med full kraft för att bygga ut polisen, ge polisen nya verktyg i kampen mot gängkriminaliteten, skärper straffen och arbetar för att bryta nyrekryteringen till gängen", säger han i en skriftlig kommentar.

ANNONS