Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

M vill ge ordningsvakter ökade befogenheter

Moderaterna vill ge ordningsvakter större befogenheter att visitera och avvisa personer, skriver Dagens Nyheter.

- De ska till exempel kunna visitera personer, beslagta vapen och skjutsa i väg en person. I dag får ordningsvakterna bara hålla fast någon i väntan på polis, säger Tomas Tobé, partiets nye rättspolitiske talesperson.

Han tycker att ordningsvakter är en sorts B-polis redan i dag och vill att kommunerna ska kunna anlita ordningsvakter i större utsträckning i väntan på fler poliser på gator och torg.

Moderaterna vill också bredda området en ordningsvakt kan jobba inom till en hel kommun. I dag kan ordningsvakter bara jobba med generella arbetsuppgifter inom begränsade områden, som omkring ett köpcenter.

Kommunerna ska bestämma vilket område som ska patrulleras och sedan själva stå för kostnaden. Polisen ger i sin tur ett godkännande, enligt Tobé.

I och med de nya befogenheterna vill Moderaterna se en längre utbildning för ordningsvakter i exempelvis juridik och konflikthantering.

Securitas driftchef, Lennart Ramström, tycker dock inte att större befogenheter behövs.

- Vi klarar oss väl med de befogenheter vi har i dag. Vi ska inte ersätta polisen, vi ska vara ett komplement till polisen, säger han till DN.